Skip to main content

De fleste som velger en flygerutdanning i Norge, utdanner seg for det vi kaller fixed wing, eller fly med faste vinger. I motsetning til helikopter, som du kan lese mer om her. På denne siden får du svar på det du lurer på om å utdanne seg til pilot for fly.

Som pilot på fixed wing, finnes det nærmest en uendelig variasjon i ulike jobber. Du kan fly langruter med store fly, kortbaneoperasjoner i Norge, eller du kan være instruktør i utlandet - for å nevne noen veldig få av mulighetene dine. Felles for dem alle, er imidlertid at du må ha et kommersielt sertifikat for å kunne fly og tjene penger på det.


Hvor starter veien til pilotjobben?

Veien til å bli pilot, starter uansett alltid ved å nøye vurdere om du egner deg til å fly flyger, og om du har de egenskapene som trengs. Kan du beholde roen i stressede situasjoner, har du lett for å omgås nye mennesker, og har du forutsetningene for å bestå opptaksprøvene hos et flyselskap? Du gjør deg selv en viktig tjeneste ved å være litt selvkritisk, for det er dessverre mange som smertelig har fått erfare at de ikke får jobb etter å ha investert i en dyr utdannelse. I tillegg må du tenke på om jobben passer for deg.

Du må være glad i å tilbringe en del tid alene, du må like varierte arbeidsoppgaver med tidvis krevende problemløsinger og tidspress, og du må like ansvaret det medfører å være pilot. Er du motivert og mener du har det som trengs, kan du ha en fantastisk karriere foran deg.

Husk å besøk vår side med norske flyskoler for å finne de ulike alternativene som finnes, og her kan du bli bedre kjent med noen av de ulike flygerjobbene som finnes.

Her er noen av de vanligste spørsmålene vi møter om pilotutdanning for fly

Hvem passer for å bli kommersiell pilot?

For å lykkes som kommersiell pilot, kreves det høy ansvarsfølelse, interesse for teknologi og evnen til å holde seg rolig under press. Siden utdanningen er kostbar, bør man vurdere nøye om man har de riktige egenskapene og motivasjonen for å fullføre. Arbeidslivet som trafikkflyger innebærer ofte uforutsigbare arbeidstider, lange dager og perioder borte fra hjemmet – noe som kan utfordre både privatliv og familieliv.

Yrket passer for både kvinner og menn. De som vurderer å bli trafikkflygere, bør ha god helse, teknisk forståelse og sterke kommunikasjonsferdigheter. Yrket passer imidlertid ikke for alle; derfor er det viktig å tenke grundig over om man er villig til å investere tid, penger og innsats for å lykkes i denne karrieren. En grundig vurdering sikrer at man er forberedt på både utfordringene og gleden yrket kan gi.

Hvilke sertifikater finnes?

For å fly mindre fly uten betalende passasjerer, kreves et privatflygersertifikat (Private Pilot License – PPL). Det stilles naturligvis høyere krav for å fly kommersielt, og da kreves det at du innehar et Commercial Pilot License (CPL) eller Airline Transport License (ATPL). CPL gir deg rettigheter for å fly som styrmann på fly med mer enn én pilot, mens det kreves et ATPL for å kunne være fartøysjef, eller kaptein. Det er strenge timekrav for å få fly opp til et ATPL-sertifikat, blant annet minst 1.500 timer flytid. De fleste kommer ut fra flyskolen med rundt 180-200 timer, så det kreves en del erfaring før man har mulighet til å realisere et ATPL-sertifikat.

For de fleste, starter likevel karrieren som styrmenn eller flyinstruktører. I disse stillingene kreves det normalt et CPL-sertifikat, og problemstillingen ved å konvertere til EASA-sertifikater blir normalt først aktuall når man skal sjekkes ut til kaptein.

Du kan lese mer om de ulike sertifikatene her:

Hvordan blir man flyger?

Det finnes to hovedveier dersom man ønsker å jobbe som trafikkflyger. I dag er det vanligste å starte på det som kalles en integrert flygerutdanning, med et såkalt frozen ATPL. Det innebærer at du starter på en flyskole uten at det kreves noen flygererfaring fra før. Her bruker du omlag to år på å gjennomgå all nødvendig flygetrening, samarbeidskurs (Multi Crew Cooperation Course), med mer. I tillegg til dette kommer en hel del teori, typisk fagene som utgjør det som kreves for en Airline Transport Pilot License (ATPL). Sertifikatet du får etter flyskolen er imidlertid et Commercial Pilot License (CPL), fordi det er høye timekrav for å kunne ta ut et ATPL-sertifikat som gir deg muligheten til å kunne jobbe som kaptein. Et frozen ATPL-sertifikat betyr da at du allerede har teoriprøvene som kreves for et ATPL-sertifikat, slik at du slipper å ta disse eksamene når du om noen år skal konvertere ditt CPL til en ATPL. 

Den andre veien var vanligere tidligere, nemlig det som kalles en modulær flygerutdanning. Her går du trinnene i ditt eget tempo, og du starter med flygetreningen, teorien og oppflygingen til et privatflygersertifikat (PPL). Deretter bygger du deg opp et visst timeantall i lufta, før du starter på neste fase som er en CPL-utdanning og en instrumentutsjekk. I tillegg tar de fleste også utsjekk for flermotorsfly, i tillegg til et Multi Crew Cooperation Course. Sertifikatene du står igjen med, vil være det samme som etter en integrert utdanning dersom du tar alle nødvendige kurs.

Hva er så fordelene og ulempene? En integrert utdanning er et intenst utdanningsløp som tilbyr en fullstendig flygerutdanning på relativt kort tid. En ulempe kan imidlertid være at du typisk betaler flere hundre tusen kroner på forskudd, før du har testet om flyging i det hele tatt er noe for deg. For mange blir dette en dyrekjøpt erfaring. En modulær utdanning tar typisk lenger tid. Samtidig kan dette likevel kombineres med en annen jobb, fordi du tar utdanningen i det tempoet som passer deg. Å ha fløyet litt før man starter en full flygerutdanning gir deg også en pekepinn på om dette er noe du trives med, og om du føler at flyger er jobben for deg.

Hva koster det?

En flygerutdanning er generelt svært kostbart, noe som er verd å tenke på før man velger utdanningen. En kommersiell flygerutdanning som kvalifiserer deg for en styrmannsjobb på fly, koster typisk mellom 1,1 og 1,3 millioner kroner. 

Mange flyskoler markedsfører også sin flygerutdannelse som fullfinansiert av Lånekassen, men dette er en sannhet med modifikasjoner. I likhet med andre studenter, får man et normalt studielån per 2024 på 151.690 kroner per år. Av denne summen, kan 40 % omgjøres til stipend etter fullført utdannelse. Det betyr at omtrent 120.000 kroner over to år kan gjøres om til stipend dersom man består alle kursene, og resten av pengene man har fått fra Lånekassen er et lån med løpende renter.

Det månedlige beløpet man får fra Lånekassen er (per 2024) på 10.343 kroner. Dette går gjerne med på å dekke bo- og levekostnader, derfor blir den totale kostnaden for en flyskole gjerne en del høyere enn skolepengene alene.

Det vanlige studielånet på 151.690 kroner per år (per 2024), dekker ikke kostnaden til flyskolen. Det betyr at man må typisk må ha et lån for å kunne betale studieavgiften på mellom 1,1 og 1,3 millioner kroner. Lånekassen låner ut inntil 428.346 kroner per studieår til studenter ved en flygerutdannelse, til en rente som per 2024 er rundt 5,2 %. Dette betyr at lånet til skolepenger totalt blir 856.692 kroner, og resten av utdannelsen må da finansieres av egne oppsparte midler eller et privat lån.

Uansett, er det altså viktig å merke seg at selv om Lånekassen bistår med lån, er det ikke slik at utdanningen er dekket av Lånekassen. Man starter derfor karrieren med gjeld på rundt en million kroner, som kan gjøre det krevende å få lån til bolig eller andre investeringer når man er ferdig utdannet.

Hvordan er jobbutsiktene?

Luftfarten er en svært dynamisk bransje, på godt og vondt. Flere flyskoler gir inntrykk av at det er umettelig behov for piloter, uten at det nødvendigvis er hele sannheten. I dag er det et betydelig behov for kvalifiserte piloter, og dessverre ser vi mange unge som sliter med å få seg jobb til tross for behovet hos selskapene. Dette kan ha mange årsaker, men flyskolenes markedsføring kan innebære at mange søkere får et urealistisk bilde av jobbutsiktene, og mange aksepteres av flyskolene til tross for at de ikke nødvendigvis innehar de egenskapene som kreves for en flyger. Dermed er det dessverre mange tilfeller hvor drømmen havarerer, og man starter voksenlivet med en utdanning man aldri får brukt, og store summer i gjeld.

Derfor er vår klare anbefaling at alle som vurderer en flygerutdanning, er litt selvkritiske til om du har det som kreves – og om det er en jobb du kunne trives med. Det kan du lese mer om under punktet «hvordan vet jeg om jeg passer for å bli flyger».

Dersom du har det som kreves for å bestå opptaksprøvene, er det per i dag i 2024 god fart i rekrutteringen hos de norske flyselskapene. Det er mange som får jobb, også med lite erfaring. Koronapandemien i 2020 viste oss imidlertid hvor raskt dette kan snu, da det også før pandemien var svært mange nyansettelser. Reiselivet og luftfarten er blant de første som rammes av globale kriser, så det er lurt å være forberedt på at det alltid kan være mørke skyer på horisonten.

Hva tjener jeg som flyger?

Lønnen er blant mytene som svermer rundt luftfarten, også takket være misvisende lønnseksempler som presenteres i media i forbindelse med arbeidskonflikter, etc. Det er vanskelig å gi noen nøyaktige tall for hva man kan forvente av lønn, fordi det varierer så mye mellom selskaper, og også hvorvidt man skal jobbe i Norge eller i utlandet.

Arbeidsgiver dekker overnatting og diett, men ettersom man tilbringer mange netter på hotell i løpet av et år vil disse tilleggene gjerne gi små overskudd. Det er heller ingen tillegg for ubekvem arbeidstid, helg, eller liknende.

Generelt kan man si at man tjener OK som flyger, men man må også ta med i beregningen at de fleste som starter en flygerutdanning har påkostet en kostbar utdannelse. Dette, i tillegg til kravene som stilles til kommersielle flygere og det ansvaret som følger med, forsvarer at lønnen bør reflektere ansvaret og investeringene man har lagt ned.

Hva kan jeg fly med et kommersielt flysertifikat?

Et kommersielt flysertifikat gir det i utgangspunktet rett til å fly alt – og ingenting. Det er et sertifikat som tillater deg å fly med kommersiell last som betalende passasjerer eller frakt, men du trenger også en utsjekk for den spesifikke flytypen du vil fly. For større fly kalles dette et typekurs, eller en Type Rating. Det betyr at en styrmann på Airbus A320 i SAS og en styrmann på Airbus A380 i Emirates kan ha det samme Commercial Pilot License (CPL)-sertifikatet, men de har ulike typekurs. I Skandinavia har tradisjonelt flyselskapene betalt for dette typekurset, noe som er naturlig. Dette har likevel blitt utfordret, og vi ser flere flyselskaper i utlandet hvor en nyansatt selv må betale for en type rating som gjerne koster rundt 250.000 kroner. Dette kommer da i tillegg til det man allerede har betalt for sin flygerutdanning. Vi mener likevel at det er like naturlig at et selskap skal betale for typeutsjekken, som det er at sjåfører får dekket sine kurs når arbeidsgiveren kjøper inn nye busser.

Hvordan vet jeg om jeg passer for å bli flyger?

Før du vurderer å søke flyskole, kan det være lurt å prøve seg bak spakene en gang eller to. Det er mange flyklubber over hele landet som tilbyr prøveturer for å gi deg en liten smakebit, og det kan være en fin måte å finne ut om dette er noe du kan trives med eller ikke. Du finner oversikt over norske flyklubber på Norsk Luftsportsforbund sine nettsider.

For å få et svar på om du har de personlighetstrekkene og evnene som generelt kreves for å bli flyger, kan det også være verd å investere i en uavhengig, flypsykologisk test før du søker flyskolen. I Norge tilbys disse testene av blant andre SIAP Norway og Wingestad Psykologtjeneste. Testene koster rundt 6.000 kroner, men det kan være verd pengene dersom alternativet potensielt kan være en mislykket pilotutdanning til én million kroner.

Er utdanningene ulike for å fly Dash 8 sammenliknet med A380?

I utgangspunktet nei, du trenger de samme sertifikatene fra flyskolen. Nemlig et kommersielt CPL(A)-sertifikat med instrumentrettighet (IR) og Multi Crew Cooperation Course (MCC) som gir deg lov til å fly i et flerpilotkonsept.

Det som skiller mellom flytypene, er typekurset som kvalifiserer deg for å fly den spesifikke flytypen du skal fly. Dette er et relativt omfattende kurs, som også inkluderer trening i flyet før du anses som ferdig sertifisert og klar for å jobbe som styrmann. 

I de fleste flyselskaper, dekkes typekurset av arbeidsgiver. Ofte følger det med en bindingstid for å "nedbetale" kostnadene selskapet har hatt med å gi deg denne treningen. Andre flyselskaper krever at du selv betaler typekurset, som koster opp mot 250.000 - 300.000 kroner.

Hvor kan jeg jobbe?

Dersom du tar din flygerutdanning i Europa, får du utstedt et felleseuropeisk EASA-sertifikat etter fullført utdanning. Det betyr at sertifikatet er gyldig i alle europeiske land som er medlemmer i EU, EØS, i tillegg til Sveits, Monaco og Lichtenstein. 

Et EASA-sertifikat kan konverteres slik at du kan jobbe i land som USA, eller i Midtøsten eller Asia, noe som krever at du gjennomgår ulike søknadsprosesser. I tillegg har mange land tillegskrav om at du må gjøre ekstra eksamener og flygetester. De fleste land utenfor Europa krever også arbeidstillatelser for å kunne jobbe og oppholde seg. 

Hvordan blir man flyinstruktør?

Mange utdanner seg til å bli instruktør etter flyskolen - noen fordi de ønsker å samle timer, mens andre trives godt med dette som en karrerevei. I dag er det få flyskoler i Norge som tilbyr en instruktørutdanning, men mange har valgt å reise til flyskoler rundt i Europa for å ta denne. Kurset tar typisk 3-4 måneder, og består av teori, flyging og en praktisk eksamen til slutt. Fordi instruktørrettigheten i likhet med sertifikatet er gyldig i hele Europa, kan man jobbe som instruktør i Norge selv om man har utdannet seg i et annet europeisk land.

Med et grunnleggende instruktørsertifikat, FI(A), kan du instruere elever som er i den grunnleggende delen av sin trafikkflygerutdanning, CPL(A), eller du kan instruere elever som tar et privatflysertifikat - PPL(A).

Etter hvert som du bygger erfaring, kan du også bygge på med flere rettigheter som å instruere instrumentflyging eller instruere på fly med to motorer. Du kan også få utsjekk som kontrollant når du oppfyller visse timekrav, som gir deg rettigheten til å utstede sertifikater på vegne av Luftfartstilsynet.

De siste årene har svært mange instruktører blitt ansatt i flyselskap, og det er derfor tidvis stort behov for instruktører ved flyskoler. Det gjelder spesielt instruktører med rettigheter for instrumentflyging og to motorer, som er ettertraktet.

Å jobbe som instruktør gir verdifulle flytimer og en svært nyttig erfaring etter flyskolen. Enten man velger å senere starte som pilot i et flyselskap, eller om man fortsetter karrieren som flyinstruktør.

Hvordan kan jeg konvertere til europeiske sertifikater?

Det har vært vanlig at norske flygere har tatt utdanningen sin i USA, og konvertert sine FAA-sertifikater til norske sertifikater. I dag er det mer og mer vanlig å ta flygerutdannelsen i Europa, og man får da et felleseuropeisk EASA-sertifikat som er gyldig i hele Europa. Det finnes likevel mange muligheter fortsatt for å ta et amerikansk CPL(A)-sertifikat, og konvertere dette til et europeisk EASA-sertifikat.

Denne konverteringen er en prosess som innebærer at du må ta flere nye teorieksamener. I tillegg må du ha en flymedisinsk undersøkelse i henhold til EASA-regelverket. Det er verd å merke seg at enkelte medisinske tilstander som er godkjent i USA, vil kunne gi et avslag i Europa – og motsatt. Er du i tvil, bør du sette deg inn i dette tidlig dersom du vurderer å ta en utdanning i USA og senere konvertere til EASA-sertifikat.

Når man konverterer til et EASA-sertifikat, vil typisk en stor andel av flytimene krediteres, slik at du ikke trenger veldig mange ekstra flytimer dersom alt er godkjent og dokumentert riktig. Rettighetene du har i ditt amerikanske sertifikat, må imidlertid typisk fornyes ved en ferdighetskontroll, eller oppflyging, med en EASA-godkjent kontrollant.

Det er vanskelig å gi et eksakt prisoverslag for denne konverteringen, ettersom det vil variere med tidligere erfaring og flytimer. Typisk ser man at prisen havner på et sted mellom 100.000 og 200.000 kroner.

En typisk jobbperiode

Jobbperiodene som flyger kan variere stort, alt fra én enkeltdag på jobb, eller opptil en uke eller mer borte hjemmefra. Bla i bildene under for å få et lite innblikk i hvordan en arbeidsperiode kan se ut i et norsk flyselskap.

Arbeidsplanen kommer ut

Arbeidsplanen som viser hvordan en pilot skal jobbe den neste måneden, kommer typisk ut 14 dager før månedens start. Noen selskaper har et fast arbeidstidssystem, som for eksempel fem dager med jobb, og fire dager fri. Andre har en såkalt helvariabel turnus, og da vet du gjerne først 14 dager før hvilke dager du har fri den neste måneden.

God morgen!

Piloter jobber både svært tidligere morgener, og sene netter. Første dag av arbeidsuken starter gjerne med en tidlig alarm, for å rekke å pakke de siste sakene i kofferten før man reiser til jobb.

Reise hjemmefra

Som pilot kan man få oppleve mye, men baksiden av medaljen er at man gjerne går glipp av mye av det som skjer hjemme. Kanskje tenker man ikke så mye over det tidlig i karrieren, men når man stifter familie blir gjerne avskjedene litt tyngre.

På toget

De fleste piloter bor et stykke unna flyplassen, og har dermed ofte et stykke å reise til jobb. Derfor starter gjerne arbeidsdagen med en togtur til jobb.

Besetningen møtes

Vel framme på flyplassen, samles besetningen som skal fly denne dagen. Her diskuterer man vær, andre spesielle forhold som kan påvirke arbeidsdagen, og flyets tekniske status.

Ut og fly

Omtrent en time etter at arbeidsdagen startet på flyplassen, er man i lufta. Dagens arbeidsdag er ni timer lang, og starter med to rundtturer mellom Oslo og Bergen, før dagens siste flygning går til Kristiansand.

På hotellet

Piloter tilbringer typisk mange netter på hotell, og i denne jobben må man være glad i å tilbringe tid alene. Livet på hotell er ofte behagelig, og mange bruker tiden på å trene, spise en god middag, eller ta en tur i byen. Om kvelden ringer man gjerne hjem for å høre hvordan ting går, og hva som har skjedd denne dagen.

Treningsøkt

For mange er jobbovernattinger en fin anledning for å komme seg på trening. Fine joggeløyper i mange forskjellige byer kan være et privilegium man har som flyger, som få andre yrkesgrupper har.

Middag

Når man bor på hotell, møtes man gjerne for å spise middag i løpet av kvelden. Dette er en fin mulighet til å få testet ny mat på en ny restaurant, eller besøke favorittrestauranten i byen du overnatter. 

En ny dag

Dagen etter starter en ny arbeidsdag, med avgang klokken 07:00 fra Kristiansand lufthavn. Det betyr at man hentes på hotellet omtrent en time tidligere.

Transport til flyplassen

Etter en rask frokost, er transporten klar. Den 20 minutter lange kjøreturen kan brukes til å sjekke dagens vær, og om det er noe spesielt man bør være oppmerksom på denne dagen.

Inn- og utenlands

Når været og teknisk status er sjekket og passasjerene er om bord, letter flyet fra Kristiansand lufthavn like etter klokken syv om morgenen. 40 minutter senere lander besetningen på Oslo lufthavn, hvor det er en kort pause før dagen fortsetter med en rundtur til Frankfurt og tilbake. Dagens siste tur går til Bergen.

På vei til hotellet

Vel ti timer etter arbeidsdagen startet i Kristiansand, er besetningen på vei til hotellet - denne gangen i Bergen.

En kveld i Bergen

Resten av kvelden går med til å snakke med dem hjemme, betale et par regninger og ta seg en liten gåtur i byen. Selv om man jobber tett sammen, består pilotlivet av mye tid alene på hotellrom. For mange kan det være en fin avveksling etter en lang dag på jobb, men det er en fordel å også trives i eget selskap.

Tredje og siste dag

En tidlig morgen gjør besetningen seg klar morgenens første avgang til Oslo, og like etter klokken seks er hjulene oppe fra bakken. Deretter følger en rundtur til Kristiansand og tilbake...

Tromsø tur/retur

..før arbeidsperioden avsluttes med en tur til vinterforhold i Tromsø. Her er det et kort bakkestopp for å slippe av passasjerer og laste av frakt og baggasje, og få nytt påfyll av drivstoff. Straks nye passasjerer, baggasje og last er på plass, settes kursen tilbake mot Oslo.

Endelig hjemme

Etter tre dager, er arbeidsperioden ferdig for nå. De siste dagene har bestått av 14 flygninger og 29,5 timer med arbeidstid. Dagene har vært fine, men hektiske og lange. Da er det godt å komme hjem til familien, selv om det bare er et par fridager før en ny arbeidsperiode starter. 

    Verd å passe på etter utdanning

    Som nyutdannet har du endelig fått et etterlengtet flysertifikat i hånda, og du føler deg på topp. Likevel bør du være obs på at du er ganske utsatt, fordi nå handler det om å samle verdifulle flytimer. Det betyr at useriøse arbeidsgivere kan lokke deg ut på glattisen med tilbud som tilsynelatende kan være for gode til å være sanne. Erfaringene har vist seg at det dessverre i blant stemmer, og her er noen av tingene du bør være obs på.

    Bilder over bakgrunn
    Bilde 1 Bilde 2 Bilde 3 Bilde 4 Bilde 5 Bilde 6

    Din første pilotjobb

    Når du omsider er ferdig med en lang flygerutdanning, starter prosessen med å finne din første jobb. Hvordan arbeidsmarkedet ser ut når du er ferdigutdannet er umulig å spå, fordi jobbmarkedet svinger stort og verdenskriser gjerne får umiddelbare effekter på luftfarten.

    Du vil sannsynligvis sende ut en rekke jobbsøknader til mange ulike flyselskaper, og det kan være utfordrende å vite hva slags jobb du egentlig søker på. Det er verd å huske på at luftfarten er svært spesiell på den måten at du sjelden får med deg ansennitet på tvers av flyselskaper. Det betyr i utgangspunktet at dersom du jobber for flyselskap A i 20 år, starter du i utgangspunktet på bunnen av lønnsstigen dersom du bytter jobb til flyselskap B. Derfor er det mange som blir i sitt flyselskap i årevis.


    Hva sier pilotene om sine flyselskaper?

    Har man muligheten til å velge mellom flyselskaper når man skal søke jobb, er det viktig å tenke langsiktig. Man bør man ha i bakhodet at dette er en arbeidsplass du kanskje skal ha i mange år, kanskje hele karrieren. Det kan være vanskelig å vite sannheten om arbeidsforholdene i flyselskapene, spesielt om du ikke selv kjenner noen som jobber der. Derfor har vår europeiske paraplyorganisasjon European Cockpit Association (ECA) kartlagt arbeidsforholdene i alle de største europeiske flyselskapene gjennom spørreundersøkelser sendt ut til flere tusen piloter. Resultatet er nyttig for deg som jobbsøker, fordi det gir et ærlig bilde av hvordan flyselskapene er å jobbe for. Du finner hele listen på denne nettsiden. Dessuten kan du lese et lite utdrag om de norske flyselskapene under, i tillegg til noen av flyselskapene som mange nyutdannede piloter jobber for.

    Widerøe

    Widerøe havner på en fjerdeplass på listen, med 91 % tilfredshet, og havner i kategorien social excellence.

    Selskapet scorer høyt på kollektivavtale, en god just culture og at det er hjemmebasen som avgjør lovverket som følges. De får lavere score på bekymring for flygetidsbegrensninger, lønn under hva man forventer, og mindre fleksibilitet.

    Dette sier pilotene:

    "Ettersom det er 30 lønnstrinn på lønnsskalaen, er jeg ikke fornøyd med lønnen de første 5+ årene som styrmann, spesielt tatt i betraktning de høye levekostnadene i Norge."

    "Jeg er veldig fornøyd med mitt flyselskap som arbeidsgiver. Det jeg er mindre fornøyd med, handler i mindre grad om hvordan mitt selskap er som arbeidsgiver, og mer om operasjonen og hva slags type flyselskap det er, som betjener avsidesliggende samfunn i Norge."

    Norwegian

    Norwegian havner på en 27. plass med 66 % tilfredshet, og havner dermed i kategorien social partner. Selskapet scorer høyt på at de dekker trening, anerkjenner fagforeninger og at de har en kollektivavtale. De scorer lavere på bekymringer for arbeidstidsbegrensninger, ingen avtale om innleie og at lønnen er under hva man forventer.

    Dette sier pilotene:

    "Alt i alt et godt sted å jobbe, men de presser grensene når det kommer til flygetidsbegrensninger. De kjører operasjonene med minimum crew."

    "De startet med sosial dumping, for eksempel ved å åpne base i Riga med lavere betingelser. Besetninger fra Riga dekker nå produksjonen fra andre baser."

    SAS

    SAS kommer på en 28. plass med 65 % tilfredshet. Det plasserer selskapet i det lavere sjiktet av social partners. Selskapet scorer høyere på kollektivavtale, at de anerkjenner fagforeninger og dekker trening. De scorer lavere på bekymringer for arbeidstidsbegrensninger, lønn under forventning, og at piloter her fraråder andre piloter å søke selskapet. 

    Dette sier pilotene:

    "Selv om vi har jobbsikkerhet og ordentlige kontrakter, reflekterer ikke lønnen i mitt selskap kostnadene ved å leve her. Dette en stor ulempe, og hvorfor jeg ikke er veldig fornøyd."

    "Flyselskapet pleide å være bedre. De tok vare på ansatte. Nå blir bekymringer for livsstilsutfordringer som arbeidsplan, forutsigbarhet, etc. sett bort fra. Selskapet betaler likevel lønn, og følger alle lover."

    Braathens Regional Airlines (BRA)

    BRA havner på en 37. plass med tilfredshet på 51 %, og er dermed listens første social snail. Selskapet scorer høyere på at de dekker trening, at det er hjemmebasen som definerer hvilke lover som følges, og at pilotene er dekket av sosialtjenester på hjemmebasen. BRA scorer dårligere på at det ikke er noen avtale om innleie, lønnen er lavere enn forventet, og at selskapet ikke respekterer streikeretten.

    Dette sier pilotene:

    "Selskapet mitt prøver å omgå lovene som beskytter de ansatte. Dette gjør de ved å opprette ulike selskaper for å separere de ansatte fra selve flyselskapet."

    "Piloter og kabinbesetninger er ansatt i et selskap kalt Braathens People. Vi blir deretter utleid til Braathens Regional (BRA). Slik unngår selskapet å inkludere oss i prosessen med nye kontrakter og prosedyrer. Lønnen er lav."

    Ryanair

    Ryanair havner på en 40. plass med tilfredshet på 42 %. Det plasserer dem i kategorien social snail. Selskapet er kjent for ikke å anerkjenne fagforeninger, men de siste års undersøkelser viser at forholdene hvertfall virker å ha bedret seg litt - selv om selskapet generelt scorer dårlig.

    Dette sier pilotene:

    "Bra treningsavdeling og ressurser, alle er støttende under typekurset. På lang sikt, er det likevel bare et springbrett for å bygge timer og forlate. Jeg ventet ikke at vi skulle starte en revolusjon i selskapet, vi visste hvordan de var, og hvordan de kommer til å være."

    "Jeg vil si at det er veldig stressende å jobbe for mitt flyselskap, og vil kun anbefale å jobbe her som et springbrett".

    Wizzair

    På en 44. plass finner vi Wizzair med en tilfredshet på bare 35 %. Det plasserer selskapet i kategorien social misfit. Selskapets CEO har vært åpen om at han ikke ønsker fagforeninger i selskapet, og de fleste piloter er engasjert som enkeltpersonforetak - og ikke ansatt i selskapet. 

    Pilotene vurderer work-life balance i selskapet ekstremt lavt. På den andre siden får selskapet bedre score på at det er et godt sted å starte karrieren.

    Dette sier pilotene:

    "Det er utrolig at i Europa i 2024, blir du truet av CEO dersom du vil gå inn i en fagforening. Det er også utrolig at alle frykter å avslå å fly på commanders discretion (å fly mer enn hva lovverket tillater, red. anm.). Selv om det kun skal gjøres i eksepsjonelle tilfeller. Myndigheter bør grave mer i Wizzair og endelig få en slutt på moderne luftfartsslaveri."

    "Selv om det er et fint selskap for kadetter og for å ha gode muligheter for en rask kapteinsutsjekk, er det en katastrofe for et sosialt liv. Lønnen starter å bli akseptabel etter kapteinsutsjekk."