Helikopterstyrt i Øygarden

Fredag kl 12.00 – en sitter hjemme og skriver en lederinfo med gode tanker om strategivalg og positive visjoner. Når jeg da plutselig og brutalt blir konfrontert med yrkets voldsomme  konsekvenser blir finslipte detaljer brått svært lite viktig.

Norsk Flygerforbund vil uttrykke sjokk etter meldingene om tragedien ved Turøy i dag, fredag 29. april 2016. Tankene går til de berørte, pårørende og  pilotkolleger.

En bransje som er anerkjent for å ha en eksepsjonell god statistikk har for første gang på 19 år blitt rammet av en dødsulykke.

Norsk offshore helikopter har vært en ledestjerne for andre tilsvarende operasjoner verden rundt. Treninger og standarder har vært holdt som en viktig faktor for at denne bransjen har unngått større ulykker over en bemerkelsesverdig lang periode. IFALPA har basert mye av sine helikopteranbefalinger på norsk offshoreflyging og dets tillitsvalgtes gode arbeid.

Vi mottar stadig kondolanser fra nasjonale medlemsforbund som er like sjokkerte som oss over ulykken som har rammet. Pilotkollegiet i Norge er ikke stort, og når en av våre medlemsforeninger opplever noe så dramatisk vil omtanke, bekymring og sorg være naturlige følelser både i cockpit, crewrom og hjemme. Det er derfor viktig at vi tar vare på hverandre og bearbeider dette på best mulig måte. Vurdér å ring en kollega, benytte foreningens pilotstøtte eller oss i NF.

NF har valgt å besvare mediahenvendelser  nettopp med at det er viktig å ta vare på hverandre, og så får en årsak avdekkes når fagpersonell i SHT har foretatt sine undersøkelser og analyser.

Det er lett å si at luftfartens sikkerhetsarbeide bygger på hendelser og ulykker, men så inderlig bittert når det rammer oss så direkte og hensynsløst.

Flygerhilsen
Jo Bjørn
Leder NF