Skip to main content
12. desember 2022
Torstein Sandven er styremedlem i NF med ansvar for offshore-helikopter og medlem i LOs helikopterutvalg.

Urovekkende helikopterdispensasjon fra Luftfartstilsynet

Skrevet av: Hege Qvigstad Eek

-Vi reagerer sterkt på at Aker BP får bruke et innleid dansk helikopter på Vallhall-feltet med utenlandsk besetning. Helikopteret oppfyller ikke norske krav, men Luftfartstilsynet har likevel gitt dispensasjon. Det er svært urovekkende og uholdbart, sier Torstein Sandven, styremedlem i Norsk Flygerforbund med ansvar for offshore-helikopter og medlem i LOs helikopterutvalg.

Helikopter Service har kontrakten med Aker BP og operer skytteltrafikken mellom Vallhall-feltet og nærliggende plattformer i Nordsjøen.  Da det offshorestasjonerte Super Puma L1 måtte tas ut av drift for planlagt vedlikehold, måtte man finne en erstatning. Det tilsvarende helikopteret som skulle overta, er foreløpig ikke godkjent. På kort varsel har Helikopter Service inngått en wet-lease avtale, og leier inn et italienskprodusert AW139 fra Bel Air i Danmark med utenlandsk besetning.

LOs helikopterutvalg har behandlet saken, og har vært i møte med Luftfartstilsynet om dette. Det er et samlet helikopterutvalg som er enige om at dette utgjør en «ikke ubetydelig økning i risiko for besetning og passasjerer». Helikopterutvalget har også orientert vernetjenesten i Aker BP. 

Bel Air har ikke driftstillatelse for å fly på norsk sokkel, og helikopteret har ikke påkrevd avisningssystem eller kollisjonsvarselsystem.

- Besetningen har ikke erfaring med de krevende forholdene det kan være i Nordsjøen, og maskinen oppfyller heller ikke de tekniske kravene. At man har valgt å se bort fra dette, og på den måten utsette passasjerer og besetning for økt risiko er bekymringsfullt og oppsiktsvekkende. Vi har en klar forventning om at Luftfartstilsynet reverserer dispensasjonen, avslutter Sandven.

Siste nyheter:

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!

14. mai 2024

Luftfartens fremtid samlet i Arendal

Den andre etappen på årets roadshow ble nok en suksess, takket være solid innsats fra medlemsforeningene våre i Arendal og et sterkt NF-team.