Skip to main content
25. februar 2021

Tester fraktfly med én pilot

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Flyoperatører utvikler autonome løsninger for å kunne fly komplekse fly med én pilot. «Vinninga kan gå opp i spinninga», tror flysikkerhetsekspertene.

Fraktselskapet FedEx og Sikorsky rapporterer at de samarbeider om teknologi for å tillate operasjoner med én pilot på store kommersielle fly, skriver nettstedet AvWeb.

Såkalte single pilot operations har vært diskutert i årtier, men det testes nå på det som skal være det største flyet så langt i testhistorikken. FedEx og Sikorsky har nemlig utstyrt en ATR 42 i fraktutgave med teknologien, skriver nettstedet. Nå testes flyet på Waterbury-Oxford flyplass i Connecticut, USA.

Flysikkerhetskomiteen (FSIK) i Norsk Flygerforbund følger denne, og liknende saker tett i tett samarbeid med sine internasjonale organisasjoner. Fagekspertene stiller seg blant annet spørsmålet om hvordan man bør tilrettelegge trening og sertifisering for piloter som skal operere denne typen fly på egenhånd.

– Det vil kanskje presse seg fram et behov for en ny kategori for «remote pilot» på bakken, sier leder Jo Bjørn Skatval i Flysikkerhetskomiteen.

Arbeidet skal være en del av Sikorskys arbeid med å utvikle autonome systemer for helikoptre og fly. Mer «selvgående» fly reiser noen nye problemstillinger, mener ekspertene i FSIK som er knyttet til fagfeltet.

– Blant annet det juridiske ansvaret som fartøysjef, om man i fremtiden står igjen på bakken når flyet letter.

Skatval spør seg samtidig om kostnadsbesparelsen av i første omgang å bare ha én pilot i cockpit.

– Økte forsikringskostnader for flyet kan fort veies opp av det det koster å ha en styrmann på jobb, sier han.

Han forteller at Flysikkerhetskomiteen vil fortsette å ha fokus på innovative tanker innen luftfart, og rådgi fabrikanter og myndigheter, slik at sikkerheten ikke blir svekket.

Siste nyheter:

28. september 2023

I Brussel med FTL-ekspertene

Tillitsvalgte har sikret seg enda mer kunnskap om EASAs arbeidstidsbestemmelser denne uken.

26. september 2023

Ny bulletin fra ICAO om høydemålerinnstilling

Flere hendelser den siste tiden gjør at ICAO nå utsteder en sikkerhetsbulletin om høydemålerinnstilling.

17. september 2023

Norsk Flygerforbund satser på fremtidens luftfart!

En luftfart som bidrar til samfunnsøkonomien bygges best med kunnskapsrikt operativt personell som er engasjert i problemstillingene.