19. oktober 2021
Om lag 500 personer hadde møtt opp utenfor Stortinget tirsdag.

Storstilt SAS-demonstrasjon i Oslo

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

Flere hundre oppsagte og nåværende SAS-ansatte hadde møtt opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot ledelsens nye grep.

Demonstrasjonen mot SAS-ledelsens kreative grep for å omgå reansettelsesretten og splitte opp de ansatte fikk stor oppslutning på tirsdag. Flere hundre hadde møtt opp med t-skjorter, flagg og paroler.

– Det er jo rett og slett en umoralsk og uetisk opptreden å prøve å organisere seg vekk fra arbeidslivet vi har i Norge, som er et trepartssamarbeid, sa SAS-styrmann Stener Berg Nelson til E24.

Arrangementet fikk stor oppmerksomhet i de riksdekkende mediene, i tillegg til TV2 og NRK som begge hadde direkteinnslag fra Eidsvolls plass. Flere politikere, piloter og ledelse i forbundet holdt appeller til de fremmøtte. Politikerne ble også presentert for pilotenes bønn om at de skal;

  • ved eventuell økonomisk støtte eller lånegarantier til SAS skal det stilles krav til at SAS skal sikre tidligere ansatte fortrinnsrett til å få tilbake jobbene sine til samme vilkår når selskapet begynner å ansette igjen
  • si tydelig fra om at SAS må forholde seg til arbeidslivets spilleregler, respektere inngåtte avtaler og unngå fagforeningsknusing.

Etter demonstrasjonen utenfor Stortinget ble det i privat regi bestemt at de oppsagte skulle reise til Oslo lufthavn for å vise SAS-ledelsen at de er klare til å komme på jobb straks deres gamle arbeidsgiver er klar til å følge spillereglene. Flere av de oppsagte pilotene har fått beskjed om å beholde uniformen hjemme, slik at de raskt kan komme tilbake på jobb.

Markeringen på Oslo lufthavn var en tydelig hilsen til SAS om at de er klare med uniformen i hånd, straks selskapet innser at de står igjen på perrongen.

 Se dagen oppsummert her:

SAS-demonstrasjon i Oslo from Norsk Flygerforbund on Vimeo.

Siste nyheter:

31. mars 2023

Få  en sømløs videreføring av ditt medlemskap til våre søsterorganisasjoner

Pilotjobb i annet land? Få  en sømløs videreføring av ditt medlemskap til våre søsterorganisasjoner. Som medlem i Norsk Flygerforbund (NF) er du medlem av European Cockpit Association (ECA).

31. mars 2023

"Contact ERCAN, 126,7". Hva gjør vi?

Kypros er en vakker destinasjon, men veien inn kan forløpe seg litt spesielt. Flere har mer eller mindre frivillig stiftet bekjentskap med "ERCAN Advisory Area", og nå kommer IFALPA med sine anbefalinger til piloter som skal fly til og fra Kypros.

29. mars 2023

Forhandlingskurs i Amsterdam

I disse dager pågår IFALPAs forhandlingskurs for tillitsvalgte, og Christian Laulund fra NF er en av kursholderne.