19. oktober 2021
Om lag 500 personer hadde møtt opp utenfor Stortinget tirsdag.

Storstilt SAS-demonstrasjon i Oslo

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

Flere hundre oppsagte og nåværende SAS-ansatte hadde møtt opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot ledelsens nye grep.

Demonstrasjonen mot SAS-ledelsens kreative grep for å omgå reansettelsesretten og splitte opp de ansatte fikk stor oppslutning på tirsdag. Flere hundre hadde møtt opp med t-skjorter, flagg og paroler.

– Det er jo rett og slett en umoralsk og uetisk opptreden å prøve å organisere seg vekk fra arbeidslivet vi har i Norge, som er et trepartssamarbeid, sa SAS-styrmann Stener Berg Nelson til E24.

Arrangementet fikk stor oppmerksomhet i de riksdekkende mediene, i tillegg til TV2 og NRK som begge hadde direkteinnslag fra Eidsvolls plass. Flere politikere, piloter og ledelse i forbundet holdt appeller til de fremmøtte. Politikerne ble også presentert for pilotenes bønn om at de skal;

  • ved eventuell økonomisk støtte eller lånegarantier til SAS skal det stilles krav til at SAS skal sikre tidligere ansatte fortrinnsrett til å få tilbake jobbene sine til samme vilkår når selskapet begynner å ansette igjen
  • si tydelig fra om at SAS må forholde seg til arbeidslivets spilleregler, respektere inngåtte avtaler og unngå fagforeningsknusing.

Etter demonstrasjonen utenfor Stortinget ble det i privat regi bestemt at de oppsagte skulle reise til Oslo lufthavn for å vise SAS-ledelsen at de er klare til å komme på jobb straks deres gamle arbeidsgiver er klar til å følge spillereglene. Flere av de oppsagte pilotene har fått beskjed om å beholde uniformen hjemme, slik at de raskt kan komme tilbake på jobb.

Markeringen på Oslo lufthavn var en tydelig hilsen til SAS om at de er klare med uniformen i hånd, straks selskapet innser at de står igjen på perrongen.

 Se dagen oppsummert her:

SAS-demonstrasjon i Oslo from Norsk Flygerforbund on Vimeo.

Siste nyheter:

28. juni 2022

Eurocontrols forventninger til sommeren

Eurocontrol Network Manager har orientert ECA om sine utsikter for sommertrafikken i Europa. Trafikkvekst, kapasitetsproblemer, vær, og variabel håndtering av slots vil gi forsinkelser i flere områder, og Eurocontrol har iverksatt de tiltakene de kan. 

17. juni 2022

ECA posisjonsnotat - Securing a Sustainable Future for Aviation

ECA har publisert sitt posisjonsnotat på en bærekraftig luftfart, sett gjennom pilotenes øyne.

Du finner det her.

16. juni 2022

Forbundslederen: - Årvåkenhet er sikkerhet, ikke økonomi!

Det sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland, etter at han har blitt fremlagt uttalelsene fra CEO i Wizz Air, Josef Varadi, om at flygende må finne seg i å fly selv om de er utmattet.