19. oktober 2021
Om lag 500 personer hadde møtt opp utenfor Stortinget tirsdag.

Storstilt SAS-demonstrasjon i Oslo

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

Flere hundre oppsagte og nåværende SAS-ansatte hadde møtt opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot ledelsens nye grep.

Demonstrasjonen mot SAS-ledelsens kreative grep for å omgå reansettelsesretten og splitte opp de ansatte fikk stor oppslutning på tirsdag. Flere hundre hadde møtt opp med t-skjorter, flagg og paroler.

– Det er jo rett og slett en umoralsk og uetisk opptreden å prøve å organisere seg vekk fra arbeidslivet vi har i Norge, som er et trepartssamarbeid, sa SAS-styrmann Stener Berg Nelson til E24.

Arrangementet fikk stor oppmerksomhet i de riksdekkende mediene, i tillegg til TV2 og NRK som begge hadde direkteinnslag fra Eidsvolls plass. Flere politikere, piloter og ledelse i forbundet holdt appeller til de fremmøtte. Politikerne ble også presentert for pilotenes bønn om at de skal;

  • ved eventuell økonomisk støtte eller lånegarantier til SAS skal det stilles krav til at SAS skal sikre tidligere ansatte fortrinnsrett til å få tilbake jobbene sine til samme vilkår når selskapet begynner å ansette igjen
  • si tydelig fra om at SAS må forholde seg til arbeidslivets spilleregler, respektere inngåtte avtaler og unngå fagforeningsknusing.

Etter demonstrasjonen utenfor Stortinget ble det i privat regi bestemt at de oppsagte skulle reise til Oslo lufthavn for å vise SAS-ledelsen at de er klare til å komme på jobb straks deres gamle arbeidsgiver er klar til å følge spillereglene. Flere av de oppsagte pilotene har fått beskjed om å beholde uniformen hjemme, slik at de raskt kan komme tilbake på jobb.

Markeringen på Oslo lufthavn var en tydelig hilsen til SAS om at de er klare med uniformen i hånd, straks selskapet innser at de står igjen på perrongen.

 Se dagen oppsummert her:

SAS-demonstrasjon i Oslo from Norsk Flygerforbund on Vimeo.

Siste nyheter:

23. november 2021

Den tragiske flyulykken ved Larvik

Norsk Flygerforbund har med stor sorg mottatt beskjed om at tre personer, en flyinstruktør og to elever, er omkommet i flyulykken ved Larvik. Det norske luftfartsmiljøet er lite, og ulykken berører oss alle sterkt. Våre tanker går nå først og fremst til pårørende - og studenter og kolleger ved Pilot flyskole.

22. november 2021

Enige om «grunnloven» for arbeidslivet

Hovedavtalen mellom LO og NHO videreføres for fire nye år, med noen viktige korreksjoner. 

22. november 2021

Jul og nyttår er høytid for brann - pass på at du er forsikret!

I tiden mellom jul og nyttår er det over 50 % flere branner enn resten av året.