Skip to main content
19. oktober 2021
Om lag 500 personer hadde møtt opp utenfor Stortinget tirsdag.

Storstilt SAS-demonstrasjon i Oslo

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

Flere hundre oppsagte og nåværende SAS-ansatte hadde møtt opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot ledelsens nye grep.

Demonstrasjonen mot SAS-ledelsens kreative grep for å omgå reansettelsesretten og splitte opp de ansatte fikk stor oppslutning på tirsdag. Flere hundre hadde møtt opp med t-skjorter, flagg og paroler.

– Det er jo rett og slett en umoralsk og uetisk opptreden å prøve å organisere seg vekk fra arbeidslivet vi har i Norge, som er et trepartssamarbeid, sa SAS-styrmann Stener Berg Nelson til E24.

Arrangementet fikk stor oppmerksomhet i de riksdekkende mediene, i tillegg til TV2 og NRK som begge hadde direkteinnslag fra Eidsvolls plass. Flere politikere, piloter og ledelse i forbundet holdt appeller til de fremmøtte. Politikerne ble også presentert for pilotenes bønn om at de skal;

  • ved eventuell økonomisk støtte eller lånegarantier til SAS skal det stilles krav til at SAS skal sikre tidligere ansatte fortrinnsrett til å få tilbake jobbene sine til samme vilkår når selskapet begynner å ansette igjen
  • si tydelig fra om at SAS må forholde seg til arbeidslivets spilleregler, respektere inngåtte avtaler og unngå fagforeningsknusing.

Etter demonstrasjonen utenfor Stortinget ble det i privat regi bestemt at de oppsagte skulle reise til Oslo lufthavn for å vise SAS-ledelsen at de er klare til å komme på jobb straks deres gamle arbeidsgiver er klar til å følge spillereglene. Flere av de oppsagte pilotene har fått beskjed om å beholde uniformen hjemme, slik at de raskt kan komme tilbake på jobb.

Markeringen på Oslo lufthavn var en tydelig hilsen til SAS om at de er klare med uniformen i hånd, straks selskapet innser at de står igjen på perrongen.

 Se dagen oppsummert her:

SAS-demonstrasjon i Oslo from Norsk Flygerforbund on Vimeo.

Siste nyheter:

30. november 2023

Spritflasker og lokalflyplasser

I et land hvor verdiskapningen er avhengig av distriktene, trenger vi flyet. Når Avinor nå begynner å leke med tanken om å legge ned flyplasser som er viktige i sine regioner, fører de et politisk spill som er første trekk mot å avskilte distriktene, og på sikt skremme folk vekk.

26. november 2023

Norden på fremmarsj

Alarmerende og hjerteskjærende funn om arbeidsmiljøet for piloter og kabinansatte ble presentert under årets høstkonferanse i European Cockpit Association (ECA). Samtidig fikk Norden en viktig hånd på rattet med den islandske representanten Paul Allen inn i ECA-styret.

25. november 2023

Sammen for å trygge fremtidens lufttrafikktjenester

Flysikring og flyplasstjenester utgjør kritisk infrastruktur for en sikker luftfart. For tiden er det store endringer på gang, og mye å ta tak i.