Skip to main content
10. oktober 2023
Tilbudet på FOT-rutene blir vesentlig bedre med doblede bevilgninger i statsbudsjettet.

Statsbudsjettet er et skritt i riktig retning

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Mer penger til flyruter i distriktene er blant de gode nyhetene i årets statsbudsjett.

I statsbudsjettet for 2024 får de såkalte FOT-rutene et virkelig løft. I Hurdalsplattformen ble regjeringspartiene enige om å halvere billettprisen på anbudsrutene, og nå følger de opp med å doble posten i budsjettet.

Totalt settes det av 1.935 millioner kroner til FOT-rutene.

- Dette er vesentlig for å sikre bosetting, verdiskapning og sysselsetting i distriktene, men det er et tilbud som krever store ressurser å opprettholde. Derfor er vi glade for å se at denne regjeringen virkelig satser på anbudsrutene, sier konstituert forbundsleder Jo Bjørn Skatval.

Nytt av året er også to nye ruter i FOT-anbudet. Disse er mellom Tromsø og Kirkenes, samt mellom Oslo og Stord. Widerøe har fått tilslag for å fly førstnevnte, mens DAT A/S og UAB DAT LT skal fly mellom Oslo og Stord.

Foruten anbudsrutene, er det også andre poster som kan få betydning for luftfarten. Den lenge planlagte luksusskatten blir utsatt. Målet med skatten har vært å få ned privat konsum i selskaper, med en sats på 104 % skatt på blant annet privatfly. 

- Norsk Flygerforbund har tidligere argumentert for privatfly, eller fly som ikke flyr i regulær rutetrafikk, og hvor viktige disse er for å sikre den norske beredskapen. Vi ser det ikke minst når norske borgere må evakueres, og for andre hendelser hvor rutefly ikke kan brukes, sier Skatval.

Siste nyheter:

13. juni 2024

Dette er det nye styret i Norsk Flygerforbund

Et enstemmig årsmøte stemte inn det nye styret.

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!