Skip to main content
02. juli 2021
Danish Air Transport skal blant annet betjene ruten ved hjelp av litauiske besetninger på sine ATR 42. Illustrasjonsbilde. Foto: Dragoș Grigore/Unsplash

- Sosial dumping, subsidiert av norske skattekroner

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Norsk Flygerforbund reagerer kraftig på tildelingen av anbudet, hvor DAT vil bruke sitt litauiske datterselskap for å fly statssubsidierte innenriksruter. Nå vil også opposisjonen ta tak i saken.

Denne uken begynner det danske flyselskapet Danish Air Transport å fly mellom Oslo og Florø. De fikk tilslaget på anbudsruten, som på grunn av pandemien ikke kan drives lønnsomt nok. Dermed er det norske skattepenger som går med til å finansiere ruten.

Anbudsvinneren vil imidlertid ikke kun fly ruten selv, de leier også inn sitt litauiske datterselskap med litauiske besetninger. Denne kreative riggingen viser en helt ny praksis fra regjeringen, og leder Yngve Carlsen mener tilslaget viser den største liberaliseringen av norsk luftfart siden EØS-avtalen.

– Med denne tolkingsendringen åpner staten slusene på vidt gap for å importere litauiske arbeidsvilkår til norsk luftfart, sier Carlsen til NRK.

I et brev ber nå Norsk Flygerforbund Samferdselsdepartementet om å annulere kontrakten med DAT. I konkurransegrunnlaget er nemlig hovedregelen at flygningene skal flys av selskapet selv. 

Opposisjonen på Stortinget reagerer også på saken, og Ingalil Olsen  fra Arbeiderpartiet har allerede stilt samferdselsminister Knut Arild Hareide to spørsmål. Om han kan forklare at han nå legger tilrette for at litauiske arbeidsvilkår skal gjelde på norske innenriksflygninger, som i tillegg er subsidiert av staten og om wet lease også er tenkt akseptert fremover på de ordinære FOT-anbudene, der bl.a. de samme rutene står på anbud?

Les hele saken hos NRK (ekstern lenke).

Du kan også lese mer om bakgrunnen for saken og se alle brevene mellom NF og Samferdselsdepartementet her.

Siste nyheter:

13. juni 2024

Dette er det nye styret i Norsk Flygerforbund

Et enstemmig årsmøte stemte inn det nye styret.

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!