02. juli 2021
Danish Air Transport skal blant annet betjene ruten ved hjelp av litauiske besetninger på sine ATR 42. Illustrasjonsbilde. Foto: Dragoș Grigore/Unsplash

- Sosial dumping, subsidiert av norske skattekroner

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Norsk Flygerforbund reagerer kraftig på tildelingen av anbudet, hvor DAT vil bruke sitt litauiske datterselskap for å fly statssubsidierte innenriksruter. Nå vil også opposisjonen ta tak i saken.

Denne uken begynner det danske flyselskapet Danish Air Transport å fly mellom Oslo og Florø. De fikk tilslaget på anbudsruten, som på grunn av pandemien ikke kan drives lønnsomt nok. Dermed er det norske skattepenger som går med til å finansiere ruten.

Anbudsvinneren vil imidlertid ikke kun fly ruten selv, de leier også inn sitt litauiske datterselskap med litauiske besetninger. Denne kreative riggingen viser en helt ny praksis fra regjeringen, og leder Yngve Carlsen mener tilslaget viser den største liberaliseringen av norsk luftfart siden EØS-avtalen.

– Med denne tolkingsendringen åpner staten slusene på vidt gap for å importere litauiske arbeidsvilkår til norsk luftfart, sier Carlsen til NRK.

I et brev ber nå Norsk Flygerforbund Samferdselsdepartementet om å annulere kontrakten med DAT. I konkurransegrunnlaget er nemlig hovedregelen at flygningene skal flys av selskapet selv. 

Opposisjonen på Stortinget reagerer også på saken, og Ingalil Olsen  fra Arbeiderpartiet har allerede stilt samferdselsminister Knut Arild Hareide to spørsmål. Om han kan forklare at han nå legger tilrette for at litauiske arbeidsvilkår skal gjelde på norske innenriksflygninger, som i tillegg er subsidiert av staten og om wet lease også er tenkt akseptert fremover på de ordinære FOT-anbudene, der bl.a. de samme rutene står på anbud?

Les hele saken hos NRK (ekstern lenke).

Du kan også lese mer om bakgrunnen for saken og se alle brevene mellom NF og Samferdselsdepartementet her.

Siste nyheter:

06. august 2022

SAS-pilotene sier ja til avtalen

Norske SAS-flygeres Forening (NSF) har avsluttet uravstemningen om ny tariffavtale. Medlemmene har godkjent avtalen og NSF-styret og Norsk Flygerforbund tar resultatet til etterretning.

15. juli 2022

Renteendring for LOfavør Boliglån

LOfavør jobber utrettelig for at medlemmene under LO har best mulige vilkår på sine medlemsfordeler. Under finner du justerte renter for LOfavør boliglån.

Bekymret for økonomien? Husk at du alltid kan kontakte din lokale Sparebank 1 og få en personlig samtale med økonomisk rådgiver. Kontaktskjema finner du her.

14. juli 2022

SAS-pilotene forlenger dispensasjon for Svalbard ut juli

Dispensasjonen skal sikre trygghet og forutsigbarhet for befolkningen på Svalbard.