Skip to main content
06. september 2021
Aleksander Wasland og Bjørnar Skjæran i Avisa Nordland i Avisa Nordland den 3. september. Foto: Thomas Meier/Pixabay og faksimile: Avisa Nordland.

- Setter norsk luftfart i spill

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

I forrige uke ble det klart at DAT og deres litauiske datterselskap får fly mellom Oslo og Florø de neste årene. – Dette går utover alle norske luftarbeidsplasser, sier nestleder Aleksander Wasland i NF til Avisa Nordland.

Fra 1. oktober starter den litauiske operatøren å fly mellom Oslo og Florø, etter å ha vunnet anbudskonkurransen mot Widerøe.

- Ettersom Widerøe er basert i Bodø, vil arbeidsplasser i byen kunne forsvinne, sier nestleder Aleksander Wasland til Avisa Nordland.

Widerøe deler bekymringen til Wasland, og sier at de er bekymret dersom dagens konkurransesituasjon på kortbanenettet utvikler seg videre i samme retning som i dag.

- Vi stiller spørsmål om det i framtiden vil være mulig å konkurrere om norsk anbudsruter med norske lønns- og arbeidsvilkår, sier  Silje Brandvoll, direktør for informasjon og samfunnskontakt i Widerøe.

Sammen med nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet, mener Aleksander Wasland at regjeringen utfordrer det norske forbundet mot wet lease i anbudstildelingen. Dette punktet skal sikre at det er anbudsvinner som selv flyr oppdraget de har vunnet, og regulerer at de ikke uten videre kan leie inn underleverandører for å fly for seg.

– LO har gjort juridiske vurderinger av dette, og det er ikke kommet noe trykk fra ESA (EFTAs overvåkningsorgan). Så når de (regjeringen, journ. anm.) velger å skylde på EØS-avtalen helt grunnløst, er de også med på å bygge en motstand mot det som er en så viktig avtale mot Norge, sier Skjæran til Avisa Nordland.

Siste nyheter:

30. november 2023

Spritflasker og lokalflyplasser

I et land hvor verdiskapningen er avhengig av distriktene, trenger vi flyet. Når Avinor nå begynner å leke med tanken om å legge ned flyplasser som er viktige i sine regioner, fører de et politisk spill som er første trekk mot å avskilte distriktene, og på sikt skremme folk vekk.

26. november 2023

Norden på fremmarsj

Alarmerende og hjerteskjærende funn om arbeidsmiljøet for piloter og kabinansatte ble presentert under årets høstkonferanse i European Cockpit Association (ECA). Samtidig fikk Norden en viktig hånd på rattet med den islandske representanten Paul Allen inn i ECA-styret.

25. november 2023

Sammen for å trygge fremtidens lufttrafikktjenester

Flysikring og flyplasstjenester utgjør kritisk infrastruktur for en sikker luftfart. For tiden er det store endringer på gang, og mye å ta tak i.