Skip to main content
06. september 2021
Aleksander Wasland og Bjørnar Skjæran i Avisa Nordland i Avisa Nordland den 3. september. Foto: Thomas Meier/Pixabay og faksimile: Avisa Nordland.

- Setter norsk luftfart i spill

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

I forrige uke ble det klart at DAT og deres litauiske datterselskap får fly mellom Oslo og Florø de neste årene. – Dette går utover alle norske luftarbeidsplasser, sier nestleder Aleksander Wasland i NF til Avisa Nordland.

Fra 1. oktober starter den litauiske operatøren å fly mellom Oslo og Florø, etter å ha vunnet anbudskonkurransen mot Widerøe.

- Ettersom Widerøe er basert i Bodø, vil arbeidsplasser i byen kunne forsvinne, sier nestleder Aleksander Wasland til Avisa Nordland.

Widerøe deler bekymringen til Wasland, og sier at de er bekymret dersom dagens konkurransesituasjon på kortbanenettet utvikler seg videre i samme retning som i dag.

- Vi stiller spørsmål om det i framtiden vil være mulig å konkurrere om norsk anbudsruter med norske lønns- og arbeidsvilkår, sier  Silje Brandvoll, direktør for informasjon og samfunnskontakt i Widerøe.

Sammen med nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet, mener Aleksander Wasland at regjeringen utfordrer det norske forbundet mot wet lease i anbudstildelingen. Dette punktet skal sikre at det er anbudsvinner som selv flyr oppdraget de har vunnet, og regulerer at de ikke uten videre kan leie inn underleverandører for å fly for seg.

– LO har gjort juridiske vurderinger av dette, og det er ikke kommet noe trykk fra ESA (EFTAs overvåkningsorgan). Så når de (regjeringen, journ. anm.) velger å skylde på EØS-avtalen helt grunnløst, er de også med på å bygge en motstand mot det som er en så viktig avtale mot Norge, sier Skjæran til Avisa Nordland.

Siste nyheter:

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!

14. mai 2024

Luftfartens fremtid samlet i Arendal

Den andre etappen på årets roadshow ble nok en suksess, takket være solid innsats fra medlemsforeningene våre i Arendal og et sterkt NF-team.