Skip to main content
30. september 2021
Foto: Dimitris Vetsikas / Pixabay.

SAS' nye ansettelser: – Umoralsk, uetisk og usolidarisk

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

SAS-pilotene reagerer kraftig på selskapets manøvrering for å unngå den lovfestede reansettelsesretten for oppsagte piloter.

Ved årsskiftet ble om lag 40 % av SAS' pilotkorps sagt opp fra sine stillinger. Alle har en lovfestet reansettelsesrett i den skandinaviske delen av SAS, som gjelder i fem år.

Men mens disse pilotene blir holdt ute i kulden, har flyselskapet nå startet rekruttering av nye piloter. Det er imidlertid den irske delen av SAS som ansetter i bemanningsbyrå, men ingen oppsagte piloter vil få noen fortrinn med sin erfaring fra selskapet.

- Dersom norske, arbeidssøkende cabin crew eller piloter ønsker, kan man selvsagt som alle andre søke på jobb i datterselskapene, sier pressesjef John Eckhoff til E24.

Dette får pilotene til å reagere kraftig. 

– Dette er umoralsk, uetisk, og usolidarisk. Det SAS-ledelsen gjør nå, er en hån mot de rundt 560 SAS-pilotene som er oppsagt. Disse går på Nav og venter på gjenansettelse, sier NSF-leder Christian Laulund.

Han forteller at mange av de oppsagte pilotene også effektivt er ekskludert fra å søke på stillingenene. For mens de norske tidligere SAS-pilotene har en utsjekk på Boeing, krever de nye stillingsannonsene utsjekk på Airbus eller Embraer. 

Norske SAS-flygeres Forening (NSF) mener fremtredenen til SAS bryter med den skandinaviske samarbeidsmodellen.

– Når det gjøres på denne måten her, så har samarbeidet feilet, og det bekymrer meg. Vi frir til SAS, som må tenke seg nøye om, og snakke med oss. Den veien her leder til nok en konfrontasjon, som er usunt i dagens situasjon, sier Laulund til E24.

Siste nyheter:

13. juni 2024

Dette er det nye styret i Norsk Flygerforbund

Et enstemmig årsmøte stemte inn det nye styret.

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!