Skip to main content
28. oktober 2021
Mange nåværende og tidligere SAS-ansatte hadde møtt opp på Mynttorget i Stockholm. Foto: Lars Magnus Kirkhus

SAS-demonstrasjon i Stockholm

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

Et godt oppmøte sørget for at de SAS-ansatte ble hørt under demonstrasjonen i Stockholm torsdag formiddag.

Et hundretalls nåværende og oppsagte SAS-ansatte hadde møtt opp utenfor Riksdagen i Stockholm torsdag formiddag. På innsiden sitter viktige politikere som styrer den svenske statens eierandeler i selskapet. På fredag skal den svenske Riksdagen ta opp saken om SAS og det var derfor en svært viktig markering i Stockholm. Sverige er SASs største eier, og politikere blir nå tydelig bedt om å beordre SAS til å snu retning.

Noen av politikerne hadde også kommet ut for å møte demonstrantene og holde appeller. En av talerne var Denis Begic fra Socialdemokraterna, også kjent som parlamentariker på sosiale medier som Instagram.

Konflikten mellom de ansatte og SAS startet da selskapet sa opp om lag 2.200 ansatte da koronapandemien traff i mars 2020. Flere av de ansatte har en lovfestet rett på jobbene sine tilbake når behovet øker, blant andre pilotene som har en femårig gjenansettelsesrett. Men da SAS igjen trengte folk, konstruerte de nye datterselskaper om omgikk dermed reansettelsesretten. Tilbake står skuffede ansatte som ser sine egne jobber legges ut på billigsalg.

Saken har skapt furore blant både nåværende ansatte i SAS, tidligere ansatte, media og politikere. I Stockholm var alle disse gruppene representert, og kolleger fra alle de tre landene hadde møtt opp.

Siste nyheter:

13. juni 2024

Dette er det nye styret i Norsk Flygerforbund

Et enstemmig årsmøte stemte inn det nye styret.

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!