26. januar 2021

Råd/info om kommunikasjon med lufttrafikktjenesten

Skrevet av: Endre Antonsen

Air Traffic Services-seksjonen i Flysikkerhetskomiteen jobber bl.a. for bedre kommunikasjon og forståelse mellom operative aktører i luftfarten. I så henseende er vi opptatt av dialog med relevante fagmiljø, som Faglig utvalg v/ Norsk Flygelederforening.

Kommunikasjon mellom piloter og LTT i det daglige er blant flere fokusområder vi har til felles, og vi ber om at flygende merker seg følgende:

Visual departure:

Mange piloter ber om visual departure ved utilstrekkelige værforhold, f.eks. ved lave skyer og redusert sikt som gjør det vanskelig å se terreng i sektoren. Dette er ikke i henhold til Doc 7030 6.5.4. Sjekk egen OM, og husk at man kan be om å fortsette visuelt etter takeoff dersom vær og trafikk tillater det. Da har man etter hvert bedre utsikt mot aktuell sektor.  

Fraseologi for visual approach:

Riktig fraseologi ved forespørsel om visual approach er “request visual approach”, og ikke “field in sight”. Det er normalt ikke krav om å ha plassen i sikte for å iverksette visuell innflyging.   

«Field / runway in sight» brukes kun ved vectors for later visual, og da må plassen være i sikte.  

Telefon til TWR:

Ved behov for nærmere informasjon før avgang bes piloter om å ringe vakta/driftssentralen ved spørsmål om brøyting, og meteorolog ved spørsmål om vær. Flygeleder i operativ arbeidsposisjon i TWR har ofte verken kapasitet til å håndtere direkteoppringninger eller nok oversikt til å gi gode svar. I tillegg vil mange enheter ha redusert bemanning fremover. Jo mindre enhet, jo mindre kapasitet.    

Lufthavnvakt – AIP AD 2.2

MET – AIP AD 2.11  

Takk for at du bidrar til å gjøre hverdagen litt lettere for alle involverte.

Siste nyheter:

10. september 2021

Piloter og mental helse

Alle har en mental helse, og det gjelder i høyeste grad også piloter. 

06. september 2021

Inviterer til markering på Gardermoen: - Tiltakene må vare så lenge krisen varer

LO krever at statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen må lytte til arbeidslivet. Nå inviterer de til markering på Gardermoen onsdag 8. september kl. 09:00.

06. september 2021

- Setter norsk luftfart i spill

I forrige uke ble det klart at DAT og deres litauiske datterselskap får fly mellom Oslo og Florø de neste årene. – Dette går utover alle norske luftarbeidsplasser, sier nestleder Aleksander Wasland i NF til Avisa Nordland.