Skip to main content
08. november 2023
Fagansvarlig transport Ingvild Kilen Rørholt i miljøstiftelsen Zero, konstituert forbundsleder Jo Bjørn Skatval i Norsk Flygerforbund og statssekretær Bent J. Bentzen i Samferdselsdepartementet. Foto: Linda Reinholdtsen/LO

Pisk og gulrot: Her får de hjemmeleksene

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Under LOs Luftfartskonferanse 2023 hadde NFs konstituerte forbundsleder tatt med a carrot and a stick for å minne miljøbevegelsen og politikerne om hva som er deres ansvar for å få luftfarten grønnere.

- Vi er opptatte av at når luftfarten skal bli bærekraftig, må det skje på en bærekraftig måte. Luftfartens grønne omstilling er ingen sprint, men en maraton. Derfor kan vi ikke eksperimentere for mye, sa konstituert forbundsleder Jo Bjørn Skatval under Los luftfartskonferanse.

Konferansen er et av årets høydepunkter, hvor politikere, operatørene, og fagforeningen møtes for å diskutere viktige tema som berører luftfarten. Årets konferanse hadde stor interesse, med totalt 165 deltakere. I år var en del av programmet viet klima, og luftfartens vei til å bli grønnere.

(Artikkelen fortsetter under)

Nettside nyhetsfoto 31

Norsk Flygerforbund stilte med et solid lag under konferansen.

Skatval viste blant annet til utviklingen innen nye motorer, og hvordan effekten av nye turbofan-motorer har mangedoblet seg. Han understreker at Norsk Flygerforbund ønsker å være med på utviklingen.

- Dette er jo eksistensgrunnlaget for luftfarten, og vår jobb. Derfor er det viktig at vi er med på dette, og bidrar med den kunnskapen vi har.

I en av debattene møttes Skatval, statssekretær Bent J. Bentzen fra Samferdselsdepartementet, og fagansvarlig for transport Ingvild Kilen Rørholt i miljøstiftelsen Zero. Et av spørsmålene som kom opp, var hvorvidt vi må belage oss på å fly mindre for å nå klimamålene. 

- Kanskje skal vi faktisk fly mer i fremtiden. Med ny teknologi som for eksempel E-VTOL kan det jo bli langt mer miljøvennlig å fly enn å ta hurtigbåten, sa Bentzen. 

Skatval poengterte at det trengs både gulrot og pisk for å nå målene om lavere utslipp fra luftfarten. Politikerne må komme med gode incentiver for at operatørene skal kunne satse på grønn teknologi og drivstoff med lavere utslipp. Forbundslederen hadde pakket med seg en gulrot fra hjemtraktene i Trøndelag, som statssekretæren fikk med seg som en påminnelse.

Rørholt fikk pisken (eller pinnen i denne anledningen) for å holde politikerne i under oppsikt, men også en påminning om at den kunne minne om en tryllestav og forhåpentligvis bringe litt magi inn i det grønne skiftet.

Foruten Jo Bjørn Skatval, var Norsk Flygerforbund tungt representert under konferansen. Leder John Kristoffersen i Flysikkerhetskomiteen ledet en debatt rundt håndteringen av Helge Instad-ulykken, og hvordan påtalemyndigheten gikk etter vaktsjefen. En sak som potensielt kan få stor betydning for alle som er ansvarlige for store fartøy.

I tillegg holdt styremedlem Vidar Nordseth et flammende innlegg om fremtidig organisering av luftambulansetjenesten, og svakhetene ved rapporten fra Oslo Economics som foreslår videre drift av dagens anbudsorganisering.

- Avskaff anbud, dette er en samfunnskritisk tjeneste som må driftes i en offentlig-ideell modell sa Nordseth til stor applaus fra salen.

Siste nyheter:

05. desember 2023

Ny dokumentar avslører fryktkulturen i europeisk luftfart

Piloter og ansatte tør ikke snakke åpent om sikkerhetsrisikoer i europeiske flyselskaper, i frykt for konsekvenser. Nå kaster en ny dokumentar nytt lys over rovdrift på ansatte, en fryktkultur i luftfarten, og et EASA som sitter stille og ser på.

30. november 2023

Spritflasker og lokalflyplasser

I et land hvor verdiskapningen er avhengig av distriktene, trenger vi flyet. Når Avinor nå begynner å leke med tanken om å legge ned flyplasser som er viktige i sine regioner, fører de et politisk spill som er første trekk mot å avskilte distriktene, og på sikt skremme folk vekk.

26. november 2023

Norden på fremmarsj

Alarmerende og hjerteskjærende funn om arbeidsmiljøet for piloter og kabinansatte ble presentert under årets høstkonferanse i European Cockpit Association (ECA). Samtidig fikk Norden en viktig hånd på rattet med den islandske representanten Paul Allen inn i ECA-styret.