25. oktober 2021
SAS ønsker at piloter skal fly flere flytyper, for å øke effektiviteten. Selskapet ser på kombinasjonen av A350 og A320, tross flere protester. Foto: SAS

Piloter føler seg presset til å fly flere flytyper

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

Tross advarsler fra både Norske SAS-flygeres forening (NSF) og Norsk Flygerforbund, ønsker SAS å øke bruken av såkalt mixed fleet flying. – SAS gjør alle mulige krumspring for å omgå avtalene våre, og dette er nok et bevis på det, sier nestlederen i NSF.

SAS har hatt en prøveperiode hvor en gruppe piloter har fløyet flere flytyper samtidig, og ønsker å gå videre med prosjektet. Både NSF og NF er imidlertid bekymret for den nye kombinasjonen. Allerede i 2020 sendte Flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund et bekymringsbrev til den svenske Transportstyrelsen. Her skriver de at «vi har blitt informert om at dialogen mellom SAS-ledelsen og de lokale tillitsvalgte rundt den planlagte implementeringen av MFF ikke har vært konstruktiv på noen som helst måte».

I dag omtaler E24 saken, og de har blant annet snakket med nestleder Roger Klokset i Norske SAS-flygeres Forening (NSF).

– SAS gjør alle mulige krumspring for å omgå avtalene våre, og dette er nok et bevis på det, han til nettstedet.

I brevet fra Norsk Flygerforbund står det at ekspertgruppen er bekymret for at pilotene skal bli utmattet av operasjonene, og at sikkerheten i verste fall kan være truet.

- Når forskjellige typer eldre langdistansefly, og forskjellige versjoner av A320 blandes i daglig operasjon, kan det etter vårt syn komplisere sakene til det punktet at flysikkerheten er truet, står det i brevet. 

Denne måneden ble det sendt et nytt brev til myndighetene, hvor komiteen understreker at situasjonen fortsatt er bekymringsverdig.

- (Dette) er fortsatt basert på bekymrede medlemmer, inkludert SAS-instruktører, rundt implementeringen av MFF og hvordan tilsynet vil håndtere det, skriver de.

E24 skriver også at flere SAS-piloter nå føler seg presset til å takke ja til stillinger som omfatter mixed fleet, for å følge den naturlige karrierestigen og kunne sjekke ut som kaptein. Nettstedet skriver at SAS skal ha meddelt pilotene at de nå kun trenger kapteiner i MFF-programmet. Ettersom de aller fleste ønsker å stige i gradene, ender man med å måtte bli MFF-pilot for å kunne bli kaptein.

– Frivillighetsprinsippet var at man skulle kunne søke MFF fordi man ville fly MFF, ikke fordi det var nødvendig av andre årsaker, sier Roger Klokset til E24.

Les hele saken her.

Siste nyheter:

23. november 2021

Den tragiske flyulykken ved Larvik

Norsk Flygerforbund har med stor sorg mottatt beskjed om at tre personer, en flyinstruktør og to elever, er omkommet i flyulykken ved Larvik. Det norske luftfartsmiljøet er lite, og ulykken berører oss alle sterkt. Våre tanker går nå først og fremst til pårørende - og studenter og kolleger ved Pilot flyskole.

22. november 2021

Enige om «grunnloven» for arbeidslivet

Hovedavtalen mellom LO og NHO videreføres for fire nye år, med noen viktige korreksjoner. 

22. november 2021

Jul og nyttår er høytid for brann - pass på at du er forsikret!

I tiden mellom jul og nyttår er det over 50 % flere branner enn resten av året.