Skip to main content
12. april 2023
Det er alltid et sikkert vårtegn at gåsa kommer tilbake. For oss flygere kan det imidlertid gi hodebry. Foto: Nick Fewings / Unsplash

Pass på - nå er de tilbake

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

De neste ukene blir det viktig å se ekstra godt ut av vinduene.

Like sikkert som at temperaturen stiger og dagene blir lengre, finner gjessene veien tilbake nordover. Et sikkert vårtegn som stiller noen ekstra krav til oss som har arbeidsplassen vår over bakkenivå.

Foruten å fly i sine kjente vifteformasjoner, har gjessene faste rasteplasser på sin ferd. 

- De fleste kortnebbgjessene er nå ankommet rasteplassene i Trøndelag, hovedsakelig mellom Levanger og Steinkjer. Det er kun en mindre mengde som ikke har forlatt Danmark, skriver Trond Øigården som leder de ornitologiske tjenestene i Avinor.

Disse gjessene vil oppholde seg i Trøndelag fram til rundt 17. mai, da de setter kursen videre nordover mot Svalbard. Før den tid vil flere artsfrender ankomme, og allerede har også grågås blitt observert så langt nord som Tromsø.

- Hvitkinngjessene som skal til Svalbard er forventet å trekke langs norskekysten i slutten av april og ringgjessene i siste halvdel av mai, skriver Øigården.

Han oppfordrer nå luftfartsaktørene til å være ekstra observante på trekkende gjess. I tillegg bør man holde et spesielt øye for hekkende gjess rundt lufthavner ved kysten.

Siste nyheter:

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!

14. mai 2024

Luftfartens fremtid samlet i Arendal

Den andre etappen på årets roadshow ble nok en suksess, takket være solid innsats fra medlemsforeningene våre i Arendal og et sterkt NF-team.