Skip to main content
13. oktober 2021
Mange oppsagte SAS-ansatte møtte opp på SAS' hovedkontor på Frösundavik.

Oppsagte SAS-ansatte med markering: - Stor kampvilje

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

SAS-pilotene krever å få sine gamle jobber tilbake før de ser dem forvinne på billigsalg. Denne uken møtte de mannsterke opp hos SAS-ledelsens hovedkvarter i Stockholm.

- Det har vært veldig godt å se det samholdet vi har, sier Vegard Flåten Andreassen.

Han var en av de norske, oppsagte SAS-pilotene som reiste til Stockholm for å støtte sine svenske kolleger i markeringen mot SAS-ledelsen. Han anslår at opp mot 200 personer hadde møtt opp, både nåværende piloter, oppsagte piloter og kabinmedlemmer. Alle de tre landene var representerte i markeringen.

- Det er også tydelig at frustrasjonen der ute er ganske stor, sier Andreassen.

Markeringene kommer til å skje i alle de tre hovedstedene den kommende tiden. Bakgrunnen er SAS-ledelsens beslutning om å splitte opp selskapet i mindre datterselskaper - hvor det nå ansettes besetninger. Slik omgår selskapet reansettelsesretten de ansatte har, og nye ansatte skal plasseres i bemanningsforetak og ikke i driftsselskapet.

- Det å se på at datterselskapene tar våre gamle jobber er ganske sårt å se på fra utsiden. Det å få signaler om man ikke lengre er ønsket, at man ikke er kvalifisert for sin gamle jobb. Å se at din gamle jobb leges ut på en kontraktsanstalt i andre land mener jeg ikke er et seriøst arbeidsliv verdig, sier Andreassen.

(Artikkelen fortsetter under)

Vegard Flåten Andreassen på plass i SAS' hovedkvarter. Foto: Privat.

Møtte toppsjefen

Oppmøtet på SAS-kontoret gikk ikke upåaktet hen. Svenske media har plukket opp saken, og den nye toppsjefen Anko van der Werff kom også ned for å møte Andreassen og de andre som hadde markeringen.

Han kom ned og hilste på oss alle, deretter hadde vi et kvarters samtale med Anko på et møterom. 

- Hvilken følelse sitter du igjen med etter å ha snakket med Anko?

- Først og fremst tror jeg det er en ganske tøff oppgave å gå inn i førersetet til SAS i den verste krisen selskapet har vært gjennom. Jeg opplever også at vi har blitt møtt med forståelse, selv om vi ikke ser på saken helt likt. Det virker likevel som om det er forståelse for en del aspekter. 

Tross tøffe ordlag de siste ukene, synes han at det har vært en oppløftende dag. 

- Jeg har stor respekt for at Anko valgte å møte oss og gå i dialog. Han hadde det travelt, men fortalte at han ønser å møte oss for å snakke mer i midten av november. Det er noe jeg ser fram til.

Andreassen opplever at det er en stor frustrasjon blant sine svenske og danske kolleger. 

- Mange har ikke tillit til ledelsen, så kampviljen er stor, det vil jeg absolutt si.

I neste uke arrangeres den norske markeringen utenfor Stortinget tirsdag 19. oktober klokken 11:00. Her er alle velkomne, og vi håper å se så mange som mulig! Les mer på arrangementets Facebook-side.

Siste nyheter:

16. februar 2024

Politisk påvirkning nytter!

I mai 2023 kunne vi melde om at vi hadde fått fullt gjennomslag om å styrke Luftfartstilsynet ved at regjeringen bevilget midler til to nye, øremerkede stillinger for å følge opp arbeidsmiljøet hos flygende. Disse er nå i ferd med å komme på plass.

09. februar 2024

Styrket nordisk samarbeid

Et tett samarbeid mellom de nordiske landene er viktig for å sikre våre interesser på den internasjonale scenen. Denne uken kom vi enda litt tettere på hverandre.

20. januar 2024

Hvordan rekruttere flere kvinner til flygeryrket?

Det var ett av spørsmålene som ble diskutert på vårt aller første møte i regi av Female Pilot Working Group.