Skip to main content
13. oktober 2021
Mange oppsagte SAS-ansatte møtte opp på SAS' hovedkontor på Frösundavik.

Oppsagte SAS-ansatte med markering: - Stor kampvilje

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

SAS-pilotene krever å få sine gamle jobber tilbake før de ser dem forvinne på billigsalg. Denne uken møtte de mannsterke opp hos SAS-ledelsens hovedkvarter i Stockholm.

- Det har vært veldig godt å se det samholdet vi har, sier Vegard Flåten Andreassen.

Han var en av de norske, oppsagte SAS-pilotene som reiste til Stockholm for å støtte sine svenske kolleger i markeringen mot SAS-ledelsen. Han anslår at opp mot 200 personer hadde møtt opp, både nåværende piloter, oppsagte piloter og kabinmedlemmer. Alle de tre landene var representerte i markeringen.

- Det er også tydelig at frustrasjonen der ute er ganske stor, sier Andreassen.

Markeringene kommer til å skje i alle de tre hovedstedene den kommende tiden. Bakgrunnen er SAS-ledelsens beslutning om å splitte opp selskapet i mindre datterselskaper - hvor det nå ansettes besetninger. Slik omgår selskapet reansettelsesretten de ansatte har, og nye ansatte skal plasseres i bemanningsforetak og ikke i driftsselskapet.

- Det å se på at datterselskapene tar våre gamle jobber er ganske sårt å se på fra utsiden. Det å få signaler om man ikke lengre er ønsket, at man ikke er kvalifisert for sin gamle jobb. Å se at din gamle jobb leges ut på en kontraktsanstalt i andre land mener jeg ikke er et seriøst arbeidsliv verdig, sier Andreassen.

(Artikkelen fortsetter under)

Vegard Flåten Andreassen på plass i SAS' hovedkvarter. Foto: Privat.

Møtte toppsjefen

Oppmøtet på SAS-kontoret gikk ikke upåaktet hen. Svenske media har plukket opp saken, og den nye toppsjefen Anko van der Werff kom også ned for å møte Andreassen og de andre som hadde markeringen.

Han kom ned og hilste på oss alle, deretter hadde vi et kvarters samtale med Anko på et møterom. 

- Hvilken følelse sitter du igjen med etter å ha snakket med Anko?

- Først og fremst tror jeg det er en ganske tøff oppgave å gå inn i førersetet til SAS i den verste krisen selskapet har vært gjennom. Jeg opplever også at vi har blitt møtt med forståelse, selv om vi ikke ser på saken helt likt. Det virker likevel som om det er forståelse for en del aspekter. 

Tross tøffe ordlag de siste ukene, synes han at det har vært en oppløftende dag. 

- Jeg har stor respekt for at Anko valgte å møte oss og gå i dialog. Han hadde det travelt, men fortalte at han ønser å møte oss for å snakke mer i midten av november. Det er noe jeg ser fram til.

Andreassen opplever at det er en stor frustrasjon blant sine svenske og danske kolleger. 

- Mange har ikke tillit til ledelsen, så kampviljen er stor, det vil jeg absolutt si.

I neste uke arrangeres den norske markeringen utenfor Stortinget tirsdag 19. oktober klokken 11:00. Her er alle velkomne, og vi håper å se så mange som mulig! Les mer på arrangementets Facebook-side.

Siste nyheter:

28. september 2023

I Brussel med FTL-ekspertene

Tillitsvalgte har sikret seg enda mer kunnskap om EASAs arbeidstidsbestemmelser denne uken.

26. september 2023

Ny bulletin fra ICAO om høydemålerinnstilling

Flere hendelser den siste tiden gjør at ICAO nå utsteder en sikkerhetsbulletin om høydemålerinnstilling.

17. september 2023

Norsk Flygerforbund satser på fremtidens luftfart!

En luftfart som bidrar til samfunnsøkonomien bygges best med kunnskapsrikt operativt personell som er engasjert i problemstillingene.