Skip to main content
09. november 2022

Ny fraseologi for AFIS

Fra 1. desember 2022 endres regelverket for radiokommunikasjon mellom luftfartøyer og lufttrafikktjenesten i Norge.

De særnorske bestemmelsene som har vært gjeldende i norsk regelverk og AIP GEN 1.7 blir erstattet av de felleseuropeiske bestemmelsene etter SERA-regelverket (EU) 923/2012 i AMC1 SERA.14001 Appendix 1 

Hensikten er å gjøre fraseologien mer standardisert og harmonisert mellom medlemslandene i EU og EØS, og redusere muligheten for feiltolkninger i kommunikasjonen. Endringen vil berøre kortbaneflyplassene i Norge der AFIS er etablert, og følgende fraseologi blir påvirket: 

“RUNWAY FREE” og “RUNWAY AVAILABLE FOR LINE-UP/TAXI/TOWING" erstattes med “NO REPORTED TRAFFIC RUNWAY (number)” 

Dersom rullebanen benyttes av flere samtidig vil AFIS informere om “RUNWAY (number) OCCUPIED (or BLOCKED BY) (details)” 

Luftfartstilsynet har laget to opplysningsvideoer om temaet: http://luftfartstilsynet.no/aktorer/regelverk/aic/aic-n/2022/1422-informasjon-om-endring-av-fraseologi-for-flygeinformasjonstjenesten/ 

Siste nyheter:

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!

14. mai 2024

Luftfartens fremtid samlet i Arendal

Den andre etappen på årets roadshow ble nok en suksess, takket være solid innsats fra medlemsforeningene våre i Arendal og et sterkt NF-team.