Skip to main content
18. november 2022
Kjetil Håbjørg (SAS), Stein Nilsen (Widerøe), Geir Karlsen (Norwegian), Aleksander Wasland (NF) og Tonje W. Frislid (Flyr) debatterer hvordan man kan sikre lønns- og arbeidsvilkår i luftfarten.

LOs Luftfartskonferanse: Sosial bærekraft på agendaen!

Sosial bærekraft og strengere tilsyn var blant sakene på agendaen da samferdselsministeren, LO-lederen og flytoppene i de norske selskapene deltok på LOs Luftfartskonferanse 15. november. 

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) holdt innlegSamferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) på LOs Luftfartskoneranseg om regjeringens ambisjoner for en seriøs og bærekraftig norsk luftfart. Regjeringen er i gang med å oppfylle Hurdalsplattformens luftfartsstrategi, men ville ikke gi dato for når man skal lansere luftfartsmeldingen. – Den kommer etter jul, så snart, sa Nygård til forsamlingen.

Aleksander Wasland, forbundsleder i NF, er lite fornøyd med at man enda ikke vet når luftfartsmeldingen kommer. - Det haster. Det er mange eksempler i luftfarten på at det er markedskreftene som rår. En sosialt bærekraftig luftfart er viktig. 

De 4 store flyselskapene stilte med sine toppledere, Tonje Wikstrøm Frislid fra Flyr, Stein Nilsen fra Widerøe, Kjetil Håbjørg fra SAS og Geir Karlsen fra Norwegian, for å debattere hvordan flyselskapene vil sikre ansattes lønn- og arbeidsvilkår. Med på debatten var også Aleksander Wasland. Alle trakk frem betydningen av en sunn konkurranse for å sikre dette.

NFs IKOM-leder, Jan Petter Munkvold var tydelig på at Samferdselsdepartementet må gi Luftfartstilsynet økte ressurser til å gjennomføre tilsyn med utenlandske operatører i Norge.  – Luftfartstilsynet må gjennomføre flere arbeids- og HMS-tilsyn med utenlandske aktører for å sikre trygge arbeidsplasser og rettferdig konkurranse. For å få til dette må de tilføres øremerkede ressurser, sier Munkvold.

Forbundsleder, Aleksander Wasland, støtter Munkvold fullt ut. –Vi trenger like konkurransevilkår i Luftfarten. Det er viktig at Luftfartstilsynet fører tilsyn med utenlandske operatører, slik at alle følger de samme reglene, avslutter Aleksander Wasland

Siste nyheter:

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!

14. mai 2024

Luftfartens fremtid samlet i Arendal

Den andre etappen på årets roadshow ble nok en suksess, takket være solid innsats fra medlemsforeningene våre i Arendal og et sterkt NF-team.