Skip to main content
01. september 2021
Danske DAT med sin litauiske underleverandør har vunnet anbudsruten mellom Oslo og Florø. Illustrasjonsbilde. Foto: Greg Montani/Pixabay

Litauisk underleverandør får anbudsruten: - Verd å merke seg før valget

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Tross stort press fra flere hold, har Samferdselsdepartementet tildelt anbudet på flyruten mellom Florø og Oslo til danske DAT og deres litauiske underleverandør. - Sosial dumping, kontrer Norsk Flygerforbund.

Både LO og Norsk Flygerforbund har advart mot å gi tildelingen til danske DAT. De vil benytte seg av sitt litauiske datterselskap for å fly rutene, og har derfor ansatte som tjener om lag halvparten av sine norske kolleger.

Konkurransen gjør det i praksis umulig for flyselskap med norske lønns- og arbeidsvilkår å delta på lik linje med konkurrenter med billig, innleid arbeidskraft.

– Det blir som om noen skulle åpne en fabrikk i Norge og importere arbeidere med arbeidsvilkår fra Øst-Europa. Det ville aldri blitt tillatt i noen annen del av samfunnet, sier forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til NRK.

De såkalte FOT-rutene er ruter hvor staten kjøper et minimumstilbud for å sikre infrastrukturen i distriktene. Ruten mellom Florø og Oslo har nylig blitt en slik rute. Denne typen har imidlertid et vern mot innleie av fly og besetning, såkalt wetlease. Dette vernet er nå i praksis fjernet av regjeringen.

- Dette er ønsket politikk og verd å merke seg i forbindelse med det kommende valget, sier Carlsen til NRK.

Les hele artikkelen her.

Siste nyheter:

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!

14. mai 2024

Luftfartens fremtid samlet i Arendal

Den andre etappen på årets roadshow ble nok en suksess, takket være solid innsats fra medlemsforeningene våre i Arendal og et sterkt NF-team.