01. september 2021
Danske DAT med sin litauiske underleverandør har vunnet anbudsruten mellom Oslo og Florø. Illustrasjonsbilde. Foto: Greg Montani/Pixabay

Litauisk underleverandør får anbudsruten: - Verd å merke seg før valget

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Tross stort press fra flere hold, har Samferdselsdepartementet tildelt anbudet på flyruten mellom Florø og Oslo til danske DAT og deres litauiske underleverandør. - Sosial dumping, kontrer Norsk Flygerforbund.

Både LO og Norsk Flygerforbund har advart mot å gi tildelingen til danske DAT. De vil benytte seg av sitt litauiske datterselskap for å fly rutene, og har derfor ansatte som tjener om lag halvparten av sine norske kolleger.

Konkurransen gjør det i praksis umulig for flyselskap med norske lønns- og arbeidsvilkår å delta på lik linje med konkurrenter med billig, innleid arbeidskraft.

– Det blir som om noen skulle åpne en fabrikk i Norge og importere arbeidere med arbeidsvilkår fra Øst-Europa. Det ville aldri blitt tillatt i noen annen del av samfunnet, sier forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til NRK.

De såkalte FOT-rutene er ruter hvor staten kjøper et minimumstilbud for å sikre infrastrukturen i distriktene. Ruten mellom Florø og Oslo har nylig blitt en slik rute. Denne typen har imidlertid et vern mot innleie av fly og besetning, såkalt wetlease. Dette vernet er nå i praksis fjernet av regjeringen.

- Dette er ønsket politikk og verd å merke seg i forbindelse med det kommende valget, sier Carlsen til NRK.

Les hele artikkelen her.

Siste nyheter:

18. januar 2022

Tenk pensjon - LOfavør Egen pensjonskonto

Ifjor ble det innført nye pensjonsregler for innskuddspensjon. Med mindre du tar et aktivt valg samles din pensjon fra private aktører på en konto hos din arbeidsgivers pensjonsleverandør. 

12. januar 2022

5G-nettets påvirkning på flysikkerhet - FAA med informasjonsside

Ny teknologi betyr potensielt nye sikkerhetsutfordringer. Derfor følger ATS-seksjonen under forbundets Flysikkerhetskomité (FSIK) utviklingen og innføringen av 5G-nettet tett.

06. januar 2022

LOfavør Boliglån - oppdaterte priser

SpareBank 1 Østlandet endret i går sine priser på LOfavør Boliglån etter rentejusteringen fra Norges Bank i desember.