Skip to main content
01. september 2021
Danske DAT med sin litauiske underleverandør har vunnet anbudsruten mellom Oslo og Florø. Illustrasjonsbilde. Foto: Greg Montani/Pixabay

Litauisk underleverandør får anbudsruten: - Verd å merke seg før valget

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Tross stort press fra flere hold, har Samferdselsdepartementet tildelt anbudet på flyruten mellom Florø og Oslo til danske DAT og deres litauiske underleverandør. - Sosial dumping, kontrer Norsk Flygerforbund.

Både LO og Norsk Flygerforbund har advart mot å gi tildelingen til danske DAT. De vil benytte seg av sitt litauiske datterselskap for å fly rutene, og har derfor ansatte som tjener om lag halvparten av sine norske kolleger.

Konkurransen gjør det i praksis umulig for flyselskap med norske lønns- og arbeidsvilkår å delta på lik linje med konkurrenter med billig, innleid arbeidskraft.

– Det blir som om noen skulle åpne en fabrikk i Norge og importere arbeidere med arbeidsvilkår fra Øst-Europa. Det ville aldri blitt tillatt i noen annen del av samfunnet, sier forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til NRK.

De såkalte FOT-rutene er ruter hvor staten kjøper et minimumstilbud for å sikre infrastrukturen i distriktene. Ruten mellom Florø og Oslo har nylig blitt en slik rute. Denne typen har imidlertid et vern mot innleie av fly og besetning, såkalt wetlease. Dette vernet er nå i praksis fjernet av regjeringen.

- Dette er ønsket politikk og verd å merke seg i forbindelse med det kommende valget, sier Carlsen til NRK.

Les hele artikkelen her.

Siste nyheter:

30. november 2023

Spritflasker og lokalflyplasser

I et land hvor verdiskapningen er avhengig av distriktene, trenger vi flyet. Når Avinor nå begynner å leke med tanken om å legge ned flyplasser som er viktige i sine regioner, fører de et politisk spill som er første trekk mot å avskilte distriktene, og på sikt skremme folk vekk.

26. november 2023

Norden på fremmarsj

Alarmerende og hjerteskjærende funn om arbeidsmiljøet for piloter og kabinansatte ble presentert under årets høstkonferanse i European Cockpit Association (ECA). Samtidig fikk Norden en viktig hånd på rattet med den islandske representanten Paul Allen inn i ECA-styret.

25. november 2023

Sammen for å trygge fremtidens lufttrafikktjenester

Flysikring og flyplasstjenester utgjør kritisk infrastruktur for en sikker luftfart. For tiden er det store endringer på gang, og mye å ta tak i.