Skip to main content
11. november 2022
Deltakerne fra NF og KFs medlemsforeninger samlet

Lærerike dager på tillitsvalgtkurs 

Skrevet av: Hege Qvigstad Eek

24 engasjerte tillitsvalgte fra Norsk Flygerforbund og Kabinansattes forbund deltok på tillitsvalgtkurs på Vettre i Asker fra 7. – 9. november 22. Det ble 3 spennende og lærerike dager med erfaringsutveksling og faglig påfyll.  

Christian Laulund og Endre Antonsen fra Norsk Flygerforbund holdt kurset, og var fornøyde med kursdagene. 

– Deltakerne har vært veldig engasjerte og det gjør det gøy å holde kurs. Vi har vært gjennom trepartssamarbeidet og fagforeningens evne til å påvirke. I tillegg har vi snakket om rammeverket, aktuelt lovverk som arbeidsmiljøloven, luftfartsregelverk, hovedavtalen og praktisk styrearbeid.  Det er mye informasjon på kort tid.  

Rune Thunestvedt fra Widerøe Flygerforening har hatt morsomme dager på kurs: – Jeg kunne bruddstykker før, men her får jeg mulighet til å gå mer ned i materien. Ting blir satt sammen til en helhet. Selv om jeg har deltatt i forhandlinger tidligere, så har jeg lært mye nytt på kurset.  

-Ja, det handler om å få vite hvilke verktøy du skal bruke og hvordan du kan bruke de, forteller Håkon Schiefloe fra HTF (Helitrans flygerforening). Håkon er ganske ny i foreningsstyret til Helitrans. 

Anders Tofastrud fra SAF (Sundt Air Flygerforening) mener at kurset har vært veldig nyttig:  - Dette kurset har gitt meg bedre oversikt. Vi kan lettere håndtere et internt problem raskere, og også se hvordan det vil falle ut. Utgangspunktet er at vi som lokalforening får en grunnleggende forståelse. 

Viktig nettverksbygging 

Markus Orvik representerer UTSA (University in Tromsø School of Aviation) og mener at noe av det viktigste med kurset er å bli bedre kjent med andre tillitsvalgte på tvers av selskapene: - Vi får delt erfaringer, og hørt hvordan andre har løst ting. Vi kan ta med erfaringer fra andre hjem til egen lokalforening, sier Orvik. 

-Jeg merker at jeg er veldig farget av å være i egen forening, og du tar jo utgangspunkt fra eget ståsted. Men det har vært veldig bra å lære hvordan det fungerer hos andre, på godt og vondt, sier Thunestvedt. 

Anders Tofastrud supplerer: - For min del, har det vært nyttig at det har kommet til mange små foreninger. Vi er 25 ansatte i vår forening, og det er flere små foreninger enn når vi startet SAF. Vi har flere å sammenligne oss med. Det er veldig store kontraster fra oss og til f.eks SAS eller Widerøe. Det er små forhold og vi forholder oss ofte direkte til daglig leder. I store selskaper jobbes det på en helt annen måte, avslutter Tofastrud. 

-Jeg representerer en stor og gammel forening, den er 52 år gammel. Vi forholder oss jo på en annen måte, men prinsippene er likevel like. Det er gøy å høre hvordan f.eks. Airwing gjør dette. De har startet med en helt ny kollektivavtale og skal bygge fra bunnen av. Vi har bygget over veldig mange år, og vår avtale kan til tider være litt kompleks, forteller Thunestvedt.   

Bjørn Grønnerøe er styremedlem i studentforeningen Sideslip. - Mye av det vi går gjennom på kurset, er ikke nødvendigvis så aktuelt for oss som studentforening, men det gir et godt inntrykk av hva som er viktig og av fremtidig arbeid. Både det vi hører fra Christian og Endre som forelesere er interessant, men også all kunnskapen hos deltakerne. Det er mye å lære, sier Grønnerøe.   

-I pilotbransjen er store deler av bransjen organisert, og det må oppleves som trygt for studentene. Det er bra vi får mulighet til å møtes her, og kan vise at mange små selskaper har fått mer ordna forhold enn det var for 20 år siden, forklarer Tofastrud. 

-Det er fort gjort å tenke at en fagforening må å stå i konflikt og stå på krava, men det er egentlig motsatt. Det er et samarbeid med bedriften, slik at vi sammen finner gode løsninger, sier Thunestvedt. 

I tillegg deltok også tillitsvalgte fra kabinforeningene til SAS, Norse og Flyr. – Vi er i samme bransje, og vi har mye å lære av hverandre. Det er spennende å høre de andre dele erfaringer for oss som kommer fra nystartede selskaper som Flyr og Norse. Vi har hatt veldig god nytte av dette kurset, avslutter June Hodne fra NCU (Norse Cabin Union). 

Siste nyheter:

13. april 2024

Vi legger ut på roadshow!

Denne våren kan du treffe oss flere steder.

14. mars 2024

Endelig blir det rettferdig konkurranse i luften

Etter iherdig innsats fra Norsk Flygerforbund over flere år, har endelig Luftfartstilsynet felt en knusende dom mot DAT. Nå er det klart at staten har bidratt til å finansiere arbeidslivsbrudd og sosial dumping med anbudstildelingene.

14. mars 2024

Flyuhell og flyulykker definerer agendaen for Flysikkerhetskomiteen

Luftfartsbransjen ble rammet tirsdag 27. februar, da en Sikorsky S-92A fra Bristow havarerte utenfor Sotra ved Bergen. Leder John Kristoffersen i Flysikkerhetskomiteen deler sine refleksjoner etter ulykken.