Skip to main content
25. mai 2022
Foto: Leon / cgn.apron (gjenbrukt med tillatelse)

Kan bli pilotstreik fra tirsdag

Skrevet av: Katinka Riksfjord Sporsem

Norsk Flygerforbund og flygerne i fraktflyselskapet West Air varsler streik fra midnatt, natt til tirsdag 31. mai, dersom det ikke oppnås enighet i mekling. En streik vil ramme transport av post og frakt i hele landet og på Svalbard.   

Etter brudd i forhandlingene møtes Norsk Flygerforbund og flygerne i West Air Norway Flygerforening og West Air og NHO Luftfart fredag til mekling hos Riksmekleren. Oppnås det ikke enighet i meklingen settes flyene på bakken fra midnatt natt til tirsdag 31. mai. En streik vil ramme kritisk infrastruktur som transport av post og frakt. West Air har flere store kunder, som blant annet Posten Norge.  

- Vi står sammen med våre medlemmer i en viktig kamp for likeverdige vilkår. Vi er løsningsorienterte, men dersom ikke selskapet viser vilje til bevegelse i meklingen blir det streik, sier nestleder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund.  

Pilotenes hovedkrav i forhandlingene har vært lik lønn for likt arbeid.

- Pilotene i West Air har vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn piloter som flyr tilsvarende fly i Norge og Skandinavia. Pilotene er også lønnet forskjellig, til tross for at de har samme erfaring og gjør samme jobb. Vi har strukket oss langt i forhandlingene, men det er ikke lenger akseptabelt at medlemmenes vilkår ligger langt under standard i bransjen, sier forhandlingsleder Christan Laulund i Norsk Flygerforbund.

Spørsmål og ytterligere informasjon

Christian Laulund, Forbundssekretær Forhandling, Norsk Flygerforbund, tlf. 957 19 221

Siste nyheter:

14. juli 2024

Pass opp for fatigue i sommer!

Sommeren er spesielt travel hvert år. Fra sikkerhetskontroll på flyplasser og bagasjehåndterere til flygelederne og pilotene – hele systemet jobber under stort press med små marginer. En sommer med forstyrrelser, flykanselleringer og fatigue blant flybesetningen har startet, og det kan bli verre i de kommende ukene.

03. juli 2024

Et viktig skritt mot en trygg og forutsigbar luftambulansetjeneste

Dagens luftambulansevedtak er et steg i riktig retning, men det gjenstår fortsatt litt før vi er i mål. 

01. juli 2024

Kampanje mot å redusere antallet piloter: "One means none"

Europeiske fly kan operere med kun én pilot ved kontrollene så tidlig som i 2027, dersom flyprodusentene lykkes med sine planer. For å ta et standpunkt mot dette, har europeiske piloter ledet av European Cockpit Association (ECA) lansert en ny nettside: OneMeansNone.eu. Plattformen har som mål å informere passasjerer om de betydelige sikkerhetsrisikoene forbundet med å redusere mannskapet fra to piloter til én.