Skip to main content
07. september 2023
Pilot Kjetil Volent (til venstre) og Torkil Schei på tur i LN-ELB.

I lufta på strøm: - Det er en del ting som er uvant

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Etter en lang karriere drevet på Jet-A1, fikk NFs bærekraftsrepresentant prøve seg på elektrisk luftfart denne uken.

- Det er en del ting som er uvant fra et pilotperspektiv. Det er ingen motorstart eller «run up», så snart motorbryteren er på, er motoren aktiv. Og det tar litt tid å venne seg til at propellen stopper når man trekker av throttle på bakken, sier Torkil Schei fra arbeidsgruppen for miljø og bærekraft (MOBAG) i Norsk Flygerforbund.

Turen kom i stand etter at Avinor søkte etter lokale, erfarne piloter fra området rundt Værnes som var nysgjerrige på den nye teknologien. De kom i kontakt med Schei som privatperson, men like fullt ga turen nyttige erfaringer for det videre arbeidet med å utvikle morgendagens luftfart.

For Schei var det hans andre tur i LN-ELB, som er en Pipistrel eid av blant andre Avinor. Fra hjemmet sitt to kilometer fra innflygingen til Værnes, har han registrert potensialet flyet har.

- Flyet har flydd en del siden fredag i forrige uke, og den er omtrent lydløs. Så fra et naboperspektiv er elfly helt klart en fordel, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

Nettside nyhetsfoto 8

Flyet er en Pipistrel Alpha Electro, søsterflyet til LN-ELA som avbildet her. Foto: Alan Wilson/Flickr

Fra innsiden av cockpit er også mangelen på støy en klar fordel. Når det kommer til batterireservene, er det imidlertid fortsatt en vei å gå før teknologien for fullt kan konkurrere med tradisjonelle motorer.

- Flyet har en endurance på omtrent 60 minutter før batteriet er tomt. Med 30 minutter reserve på landing kan du i beste fall få en halvtimes flytur før du må lade i en halvtime – før du får en ny halvtime i lufta. Det er litt snaut. 

Han mener imidlertid teknologien i første omgang har stort potensiale for flyskolevirksomhet. Både på grunn av korte flytider, og at det vil gi vesentlig mindre støy for naboene til flyplassene med flyskoler. Når det gjelder tidsplanen for kommersielle fly, er han litt mer usikker.

- Når det gjelder større fly med 8-10 seter, så er det flere produsenter som jobber med det. Det er imidlertid fortsatt usikkert om batteriteknologien vil være moden nok til å holde tidsplanen på innfasing i 2028-2030.

Siste nyheter:

16. februar 2024

Politisk påvirkning nytter!

I mai 2023 kunne vi melde om at vi hadde fått fullt gjennomslag om å styrke Luftfartstilsynet ved at regjeringen bevilget midler til to nye, øremerkede stillinger for å følge opp arbeidsmiljøet hos flygende. Disse er nå i ferd med å komme på plass.

09. februar 2024

Styrket nordisk samarbeid

Et tett samarbeid mellom de nordiske landene er viktig for å sikre våre interesser på den internasjonale scenen. Denne uken kom vi enda litt tettere på hverandre.

20. januar 2024

Hvordan rekruttere flere kvinner til flygeryrket?

Det var ett av spørsmålene som ble diskutert på vårt aller første møte i regi av Female Pilot Working Group.