Skip to main content
30. august 2022

Gåsevarsel

Fugletrekkene er i gang, og særlig gås som utgjør en meget stor fare ved kollisjon, beveger seg nå i området rundt våre lufthavner

Fugletrekkene er i gang, og særlig gås som utgjør en meget stor fare ved kollisjon, beveger seg nå i området rundt våre lufthavner. Dette varsles ofte ikke særlig godt fra lufthavnens side. Vi observerte ved selvsyn i Tromsø flokk med gås som holdt til ved rullebanen, noe som ikke var varslet på notam eller fra tårnet, selv det hadde vært observert flokker tidligere i området. 

Det er derfor veldig viktig å holde ekstra god utkikk i disse fugletrekktider. Dessverre er ikke lokal varsling god nok.

Nedenfor er kopi av sentralt varsel om fugletrekk som er sendt ut fra Avinor.

Fugletrekket er godt i gang, og man må regne med å treffe på trekkende fugleflokker på og omkring lufthavnene. Dette gjelder særlig gås, vadefugler og stær.

Grågås: Grågjessene er i ferd med å samle seg i større og mindre flokker, og kan observeres i antall fra noen få titalls opptil flere hundre gjess. Dette gjelder hele norskekysten. De fleste grågjessene trekker langs kysten, men det er en økende tendens til at grågjess også trekker over innlandet. På gode rasteplasser, uten frost og snø, kan grågjessene bli værende ut oktober.

Kortnebbgås: Kortnebbgjessene har ennå ikke forlatt Svalbard, men de første flokkene ventes å ankomme Trøndelag fra første halvdel av september, med en topp midt i oktober.

Siste nyheter:

13. juni 2024

Dette er det nye styret i Norsk Flygerforbund

Et enstemmig årsmøte stemte inn det nye styret.

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!