Skip to main content
19. desember 2023
Utbruddet har skjedd i nærheten av Grindavik på Island. Illustrasjonsfoto: Brent Keane.

Foreløpig ingen konsekvenser for luftfarten

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Det varslede utbruddet har siden i natt spredd lava over store deler av området sørvest på Island. Foreløpig har det ingen konsekvenser for luftfarten.

- Det ser foreløpig ikke ut til å ha konsekvenser for luftfarten, men det er grunn til å følge nøye med på utviklingen av vulkanutbruddet framover. Erfaringsmessig skapes det mest røyk og partikler ved starten av et vulkanutbrudd, sier leder John Kristoffersen i Norsk Flygerforbunds flysikkerhetskomite.

Han viser tilbake til det store utbruddet ved Ejafjällajøkul i 2009, som lammet europeisk luftfart over lang tid. Denne gangen er det imidlertid mye som er annerledes, fordi det var startfasen av utbruddet i 2009 som strakk seg over lang tid, og derfor ble det produsert store mengder aske og røyk. 

- Årsaken var at det var en bre som tilførte fuktighet og ga ly for vind og annen påvirkning. Både operatører, flyfabrikanter og motorfabrikanter fikk nye problemer med å gi råd om hvordan flyging i kontaminert luft skulle håndteres. Etterhvert gikk operasjonene uten store konsekvenser, annet enn at man måtte loggføre tid i kontaminert luft og hyppigere inspeksjoner av motorer, sier Kristoffersen.

Selv om det ikke er fare for luftfarten nå, oppfordrer han både operatører og piloter til å være på vakt. Selskapene bør finne fram prosedyrene som ble utarbeidet etter utbruddet i 2009.

- For oss i cockpit kan det være lurt å se på prosedyrer for flyging i kontaminert luft for det luftfartøy man opererer. Planlegging av alternates og what if bør også gjøres som en threat and error brief, slik situasjonen er, sier Kristoffersen.

Utbruddet har skjedd i nærheten av Grindavik, som også ligger på samme halvøy som Keflavik lufthavn på Island:

Siste nyheter:

13. april 2024

Vi legger ut på roadshow!

Denne våren kan du treffe oss flere steder.

14. mars 2024

Endelig blir det rettferdig konkurranse i luften

Etter iherdig innsats fra Norsk Flygerforbund over flere år, har endelig Luftfartstilsynet felt en knusende dom mot DAT. Nå er det klart at staten har bidratt til å finansiere arbeidslivsbrudd og sosial dumping med anbudstildelingene.

14. mars 2024

Flyuhell og flyulykker definerer agendaen for Flysikkerhetskomiteen

Luftfartsbransjen ble rammet tirsdag 27. februar, da en Sikorsky S-92A fra Bristow havarerte utenfor Sotra ved Bergen. Leder John Kristoffersen i Flysikkerhetskomiteen deler sine refleksjoner etter ulykken.