Skip to main content
22. november 2021
LO og NHO er enige om ny hovedavtale. Foto: Hanna Alice Johnsen

Enige om «grunnloven» for arbeidslivet

Skrevet av: Norsk Flygerforbund

Hovedavtalen mellom LO og NHO videreføres for fire nye år, med noen viktige korreksjoner. 

Forbundsleder Yngve Carlsen beskriver hovedavtalen mellom LO og NHO som «grunnloven» for arbeidslivet, og det er denne som alltid står som del en i alle tariffavtaler. Avtalen regulerer viktige forhold mellom partene i den norske modellen, og revideres hvert fjerde år. LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til LOs nettsider at det ikke er noen store revolusjoner i den nye hovedavtalen, men poengterer viktigheten av nye utvalg som skal styrke det organiserte arbeidslivet.

I den nye hovedavtalen har LO og NHO blant annet blitt enige om to nye utvalg som skal gjøre en viktig jobb for å sikre et ansvarlig arbeidsliv. Det skal her jobbes med å utrede hvordan man kan øke organisasjonsgraden, samt styrke det organiserte arbeidslivet. Videre utarbeide konkrete forslag til bestemmelser rundt konsernutvalg og konserntillitsvalgt som dekker alle bransjer.

- Utvalgene vil være viktige, og utgjør en del av flere revideringer i avtalen. Det er derfor svært gledelig at vi nå har fått disse endringene på plass, sier Carlsen.

- At partene vektlegger organisasjonsgradens betydning for å bevare og videreutvikle den norske modellen og frontfaget er av stor betydning. Nå skal vi komme frem til konkrete tiltak som bidrar til vår felles målsetting om å styrke det organiserte arbeidslivet, sier han.

DSC05036

Forbundelder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund. Foto: Pierluca Taranta.

Siste nyheter:

14. juli 2024

Pass opp for fatigue i sommer!

Sommeren er spesielt travel hvert år. Fra sikkerhetskontroll på flyplasser og bagasjehåndterere til flygelederne og pilotene – hele systemet jobber under stort press med små marginer. En sommer med forstyrrelser, flykanselleringer og fatigue blant flybesetningen har startet, og det kan bli verre i de kommende ukene.

03. juli 2024

Et viktig skritt mot en trygg og forutsigbar luftambulansetjeneste

Dagens luftambulansevedtak er et steg i riktig retning, men det gjenstår fortsatt litt før vi er i mål. 

01. juli 2024

Kampanje mot å redusere antallet piloter: "One means none"

Europeiske fly kan operere med kun én pilot ved kontrollene så tidlig som i 2027, dersom flyprodusentene lykkes med sine planer. For å ta et standpunkt mot dette, har europeiske piloter ledet av European Cockpit Association (ECA) lansert en ny nettside: OneMeansNone.eu. Plattformen har som mål å informere passasjerer om de betydelige sikkerhetsrisikoene forbundet med å redusere mannskapet fra to piloter til én.