Skip to main content
04. oktober 2022

Flere EMAS til norske flyplasser

EMAS: Engineered  material arresting system er nyttigt verktøy på eldre flyplasser hvor RSA krav ikke innfris. Vi ønsker oss flere til Norge.

28 april 1984 klarte SK 901,  en DC 10-30, ikke å stoppe på bane 04R ved John F Kennedy flyplassen, og havnet i vannet i forlengelse av banen.

Som et resultat av dette ønsket man å utvikle et system for å stoppe fly i forlengelse av vanlig rullebanelengde.

I løpet av 1990 årene utviklet man et system bestående av knusbare tynne betongplater utplassert ved rullebaneenden. Ved påkjørsel av fly synker hjulene ned i det knuste materialet og farten avtar.

En standard installasjon kan stoppe et fly som kommer inn i området i 70 knots.

Systemet har blitt installert på mange eldre flyplasser hvor moderne RSA krav ikke ikke innfris.

I USA er systemet installert på 70 flyplasser og totalt på 110 rullebaner, og har forhindret mange potensielle farlige avkjøringer og reddet mange menneskeliv.

I Norge har vi kun EMAS installert på begge baner ved Kjelvik Lufthavn, ENCN.

Vi ønsker oss flere, og har en dialog med Avinor om fremtidige installasjoner ved noen av våre flyplasser.

Les hele artikkelen om arbeidet som gjøres av IFALPAs AGE komite hvor NF også er representert her.

 

Siste nyheter:

25. mai 2024

Global undersøkelse om piloters arbeidsforhold

I samarbeid med IFALPA har forskere ved det kanadiske universitetet Western University iverksatt en global undersøkelse om forholdene for piloter. Vi anbefaler alle våre medlemmer å gjennomføre undersøkelsen, som gir både forskningen, politikere og våre tillitsvalgte et viktig kunnskapsgrunnlag.

15. mai 2024

Sikkerhet gjennom samarbeid, fred gjennom styrke

Siden oppstarten i 1948 har det vært viktig å være til stede på den årlige IFALPA-konferansen, for å samle trådene og skape et felles samarbeid på tvers av landegrenser og kontinenter. Og årets konferanse ble intet unntak, få med deg vår delegasjons reisebrev her!

14. mai 2024

Luftfartens fremtid samlet i Arendal

Den andre etappen på årets roadshow ble nok en suksess, takket være solid innsats fra medlemsforeningene våre i Arendal og et sterkt NF-team.