Begrenset askespredning etter vulkanutbrudd

Illustrasjonsbilde. Foto: Rüdi Häberli / Unsplash.com

Vulkanutbruddet på Island er ikke ventet å gi større utslipp av aske.

Myndighetene på øya har bedt innbyggerne om å holde seg hjemme etter utbruddet fra Fagradalsfjall, skriver NRK. Vulkanen ligger om lag 40 kilometer fra Reykjavik, på samme halvøy som Keflavik.

Flyplassen ble stengt ned lørdag morgen, men senere på lørdag opplyser det islandske meteorologikontoret på Twitter at farenivået er senket til gult nivå.

Varselet for vulkansk aske (VA) de kommende dagene, utgitt av Metoffice UK.

Flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund opplyser at det er varslet om noe spredning av vulkansk aske østover langs det sørvestlige Island på morgenkvisten på lørdag, fra bakkenivå og opp til flight level 200. Fram til søndag morgen er det ikke varslet signifikante mengder vulkansk aske.

For å gi rom for survey-flygninger og eventuelle redningsoppdrag, er det imidlertid opprettet et midlertidig restricted-område (BIR2, 2500′ AMSL) rundt vulkanen med restriksjoner for flytrafikk og droneforbud. Dette kan likevel justeres fortløpende. Det er også midlertidige restriksjoner og slots for Akureyri og Egilsstadir.

Såfremt luftrommet er åpent er det opp til hver enkelt operatør å avgjøre hvordan man forholder seg til VA advisories, og besetninger må følge selskapets prosedyrer og fabrikantens retningslinjer for flyging i forurenset luft.