Anklager erkerivalen for farlige drivstofftanker

Boeing mener drivstofftankene i Airbus’ nye A321XLR kan være brannfarlige.

Den amerikanske flyprodusenten har nå sendt en henvendelse til den europeiske luftfartsmyndigheten EASA. Her skriver de ifølge Reuters at drivstofftankenes utforming «utgjør mange potensielle farer».

Utfordringen skal være at Airbus har blitt tvunget til å tenke kreativt for å øke rekkevidden i sitt neste «narrow body» langdistansefly. Konvensjonelle drivstofftanker i vinger og dypt nede i skroget var ikke nok for å kunne laste opp med tilstrekkelige mengder drivstoff. Løsningen skal være å formstøpe drivstofftanken i flykroppen.

Nettstedet Hangar.no skriver at tanken dermed vil befinne seg rett under kabingulvet. Boeing skal ha påpekt at dette er en direkte risiko for passasjerene, og at det trolig ikke vil være nok tid for en trygg evakuering dersom en brann skulle oppstå.

Airbus svarer at offentlig konsultasjon er en del av et flyutviklingsprogram, og at alle bekymringer som kommer opp vil bli løst sammen med myndighetene.

Flytypen var planlagt å bli lansert sent i 2023, men kan nå risikere å bli utsatt til 2024 eller senere, skriver Reuters.