Godt nytt år?

NF arbeidet er i gang igjen etter en lang og kjærkommen juleferie. – 2012 ble et tøft år for vår bransje. Lite tyder på at 2013 vil bli noe hvileskjær. NF starter januar friskt og skal snart i møte med både arbeids- og samferdselsminister, forteller NFs leder Aleksander Wasland

Aleksander Wasland, leder i Norsk Flygerforbund

Aleksander Wasland, leder i Norsk Flygerforbund

For alvor har vårt fag blitt utfordret gjennom massivt trykk fra arbeidsgivere, myndigheter og passasjerer som har blitt godt vant med svært billige flybilletter. Som fagfolk må vi derfor spørre oss om vi i fremtiden trenger norske flygere og et norsk fagmiljø?

Som leder av NF svarer jeg selvsagt kontant JA på et slikt spørsmål. Men som profesjonell flyger, med husleie å betale og barn som skal levers i barnehagen må jeg stille spørsmålet litt annerledes: Er dette et yrke jeg kan satse på? Da blir dessverre svaret, i den rådende situasjonen ikke like kontant. For i sin iver etter å tjene enda mer penger driver nå flyselskapene en vanvittig klappjakt på flygernes betingelser og arbeidsforhold. Vi er altså nå i en situasjon hvor utdanningen og typerettigheten må betales av egen lomme. Dessuten kuttes lønna og de faste ansettelsene kan man se langt etter. Kontraktene og rosterne som tilbys passer kanskje når man er 22 og singel, men ikke når kjæresten blir til mamma og leie blir til eie.

I en slik situasjon er det lett å bli motløs og dommedagspreget. Likevel har jeg en klokketro på fremtiden for vårt fag og våre arbeidsplasser – om vi makter å stå sammen. Vi har denne høsten opplevd at vinden så smått har begynt å snu. Passasjerene skjønner at flygere ikke lengre er overbetalte og underarbeidet. Politikerne forstår at vi trenger flyfaglig kompetanse og norske arbeidsplasser. Vår nye luftfartsdirektør som jeg hadde gleden av å besøke i høst er tydelig på at flysikkerhet er noe mer enn bare en formell godkjenning – den sitter i menneskene som flyr og skrur. Mediene tar kontakt og spør oss om vi vil skrive og vi får mye lettere spalteplass enn bare for kort tid siden.

Likevel er det, som alltid i fagforeningssammenheng, samholdet som gjør sterk. NF teller nå 1700 flygere, og tallet er raskt voksende. NF er den eneste fagorganisasjonen som er uavhengig og kun arbeider for deg som studerer, flyr eller er arbeidssøkende. Dessuten har du gjennom medlemskap i NF automatisk medlemskap i European Cockpit Association (ECA) og International Federation of Airline Pilots (IFALPA). Visste du forresten at NF har en meget kompetent flysikkerhetskomité (FSIK), som består av fageksperter på en rekke områder? FSIK har dessuten nylig lansert en flysikkerhetsbulletin som er et «must» å abonnere på. Sjekk Cockpit News Flash for info.

Som medlem i NF har du en rekke fordeler. De viktigste er selvsagt juridisk bistand, Loss of Licence forsikring og tilgang på faglige råd og bistand. Men vi har også en rekke andre medlemsfordeler og aktiviteter: Rabatt hos Pilotbutikken, Fagdager hvor du lærer om jobbsøking og CV-skriving, tillitsmannskurs osv. Husk også vår populære beercall, 23. mai.

Drømmejobben for oss flygere er å fly. At det fortsatt skal finnes «drømmejobber» en kan leve av og med kan jeg love deg at jeg og mine tillitsvalgte og ansatte skal arbeide hardt med, også i 2013.

Godt nytt år!

Aleksander Wasland
Leder NF