Kontraktspiloter og Norwegian

I en pressemelding i dag kommenterer Norwegian de sist ukers mediaoppslag om kontraktspiloter og skatt. Norsk Flygerforbund får også omtale. Vi finner det lite formålstjenelig på det nåværende tidspunkt å kommentere pressemeldingen i større grad da vårt inntrykk er at Norwegian er mest opptatt av å lage billige poeng for å trekke fokus bort fra kritikken mot selskapet. Det viktigste for Norsk Flygerforbund er at politikerne nå har tatt tak i saken.Men la oss klargjøre følgende:

Norsk Flygerforbund organiserer 1600 piloter fra alle fly- og helikoterselskap i Norge, også piloter fra Norwegian. Omlag 100 av våre medlemmer jobber som kontraktspiloter. Det er disse som forteller oss om hverdagen som kontraktspilot. Det er disse som forteller oss hvordan det er å jobbe som kontraktspilot i Norwegian, i Ryanair og i andre selskaper rundt omkring i verden. Det er deres sak vi snakker. Vi snakker hverken på vegne av SAS, Widerøe eller noen av Norwegians andre konkurrenter. Når kommunikasjonsdirektør Skånvik da forsøker å gjøre dette til en kamp fra SAS-pilotenes side, så faller det på sin egen usakelige urimelighet.

Som Skånvik helt korrekt skriver er det ikke spesielt oppsiktsvekkende at norske bedrifter etablerer seg i utlandet. Men det er oppsiktsvekkende at arbeidskraften som er ansatt i utlandet på utenlandske vilkår føres tilbake til Norge for å utføre sitt arbeid i Norge. Slik Norwegian praktiserer bruken (altså ikke lønn) av kontraktspiloter i dag mener Norsk Flygerforbund at det sosial dumping. Det samme hevder Parat Luftfart som organiserer de fast ansatte pilotene og de kabinansatte i Norwegian (Politisk kvarter, NRK P2, 24. august 2012).

Skånvik skriver også at Norsk Flygerforbund mistenker de innleide pilotene for å unndra skatt og avgifter. Det har vi aldri mistenkt.

Til slutt vil vi gratulerer Norwegian og deres piloter med 10-års jubileum! 10 år med imponerende og kontinuerlig vekst i nye markeder som har skapt mange nye arbeidsplasser – i dag med omlag 640 fast ansatte piloter i Skandinavia. Gratulerer!

Pressemeldingen fra Norwegian: http://media.norwegian.com/#/pressrelease/view/om-aa-fly-baklengs-inn-i-fortiden-789271