Birdstrikes – en økende trend

Plane_crash_into_Hudson_River_(crop)«Cactus 1549»  i Hudson river,  FC Chesley B. «Sully» Sullenberger og FP Jeffery B. Skiles gjorde en nødlanding etter å ha truffet en gåseflokk etter avgang fra New York, La Guardia.

 

Sommeren er høysesong for birdstrikes. I fjor kolliderte fugl og fly hele 704 ganger. Det er det høyeste tallet Luftfarttilsynet har registrert siden 2007, da den systematiske rapporteringen for slike hendelser startet. NF er representert i Local Runway Safety Team på de større flyplassene, og her er fugleproblematikken en del av agendaen. Trondheim luvthavn, Værnes har nå et drøyt års erfaring med fugleradar og flygeledere ser den som et nyttig verktøy. Allikevel er særlig gåsetrekkene på Værnes ansett for å være en trussel mot flysikkerheten og noe det trengs tiltak mot.

Luftfartstilsynets tall og grafiske fremstilling